Het typografisch boekomslag

Het medium boek kent een lange geschiedenis waarin, tijdens zijn tocht door de tijd en de ruimte, enkele aspecten onveranderlijk bleken. Aspecten zoals zijn grondstoffen en de techniek waarmee het boek geproduceerd wordt, maar ook de maatvoering en de ingrediënten waarmee het medium communiceert. Kort samengevat zijn het letters, die in hun typografie, eventueel vergezeld met afbeeldingen, door een pers zijn afgedrukt op papier, en vervolgens zijn samengebracht tot een hanteerbaar instrument. Dit om er kennis mee over te dragen, propaganda mee te voeren, of er een publiek mee te vermaken.

Maar niet alle aspecten bleven dezelfde, enkelen bleken veranderlijk en boden de mogelijkheid om het moment en de plaats van ontstaan van een boek er mee te typeren. Die veranderlijkheid gaf het boek en zijn omslag vele gedaanten in de recente geschiedenis van de laatste anderhalve eeuw.

Het college ‘typografisch boekomslag’ bespreekt al deze aspecten, vergelijkt het boek met gelijksoortige media, onderzoekt hoe de typografie het omslag opmaakt, en toont aan waarom welk font de boodschap meer kracht geeft.

AlexanderTairovLissitzky


DOCENT

Chris Vermaas

OPLEIDING

Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

LOOPBAAN

– Zelfstandig ontwerper, Amsterdam, USA, Mexico en Spanje
– Realiseerde opdrachten van de industrie, cultuur en particulieren
– Doceerde aan: Design Academy, Eindhoven; Rhode Island School of Design, Providence, USA; Yale University, New Haven, USA; Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
– Doceert aan: ArtEZ-AKI en Universiteit Twente, Enschedé