Studiebezoek aan het atelier van boekbinder Gijs Wortel

Gijs Wortel

Met de studenten, docenten en sympathisanten bezoeken we op zaterdag 9 maart het atelier van boekbinder Gijs Wortel in Someren.
Op zaterdag 9 maart, van 11 tot 16 uur.

Gijs Wortel is iemand die moeilijk in enkele zinnen voorgesteld kan worden. Hij kwam al op achtjarige leeftijd spelenderwijs in contact met een boekbinder. Na de lagere school volgde hij de boekbindopleiding van drie jaar op de Amsterdamse Grafische School (AGS) en de SGV in Utrecht. Tussen 1959-1966 werkte hij in de grafische industrie. Wortel was 23 jaar werkzaam in het beroepsonderwijs als leraar boekbinden en later tevens coördinator stagejaar en directielid op de Grafische MTS in Amsterdam. Daarna vervulde hij managementfuncties bij twee grote boekbinderijen.

Vanaf 1997 is Gijs Wortel als eenmansbedrijf (Gijs Wortel Binding) bezig met het begeleiden en bedenken van unieke boekproducties en het binden van speciale boeken. Zo begeleidde hij bijvoorbeeld de productie en het bindwerk van het vermaarde en veelvuldig bekroonde SHV-boek. Het boek naar ontwerp van Irma Boom is gepubliceerd bij de honderdste verjaardag van de Steenkolen Handels Vereeniging.

Japanse Tuinenboek Museum Van Bommel Van Dam, VenloEen andere meesterwerk dat door hem werd begeleid is het Japanse Tuinenboek van Museum Van Bommel Van Dam uit Venlo. Het boek is gedrukt op volledig zwart papier en ook de snedes zijn helemaal zwart gemaakt. De bindwijze maakt dat het boek altijd prachtig openligt.

Gijs Wortel is een geboren verteller en daarom trekken we twee keer twee uur uit voor dit bezoek. In zijn prachtig atelier in Someren kan hij veel boeken laten zien en kan hij dieper ingaan op papier- en materiaalkeuze, de looprichting van het papier, het belang van het juiste inslag- en vouwschema, enzovoort.
In 2008 werd aan Gijs Wortel de prestigieuze Grafische Cultuurprijs uitgereikt. Volgens de jury fungeert hij al jaren als vraagbaak voor drukkers, ontwerpers en leveranciers en is hij ambassadeur voor de Nederlandse grafische industrie. Iedereen die betrokken is met de productie van boeken, jaarverslagen, agenda’s en zo meer zal hier zeker veel van opsteken.

Tijdens de middag gaan we in de buurt lunchen (op eigen kosten).
We rijden met eigen vervoer naar Someren, maar we zullen daarbij trachten te carpoolen.

Het maximum aantal deelnemers is ondertussen bereikt. U kan nog op de wachtlijst gezet worden. Geef dan zo snel mogelijk een seintje aan het secretariaat: plantin.instituut@antwerpen.be.

Ando Agenda