Zomertyposium: lezingen over typografie, kalligrafie en leesbaarheid

Tijdens het Zomertyposium in/tiem in Antwerpen worden lezingen en discussies gehouden door Brody Neuenschwander, Ann Bessemans en Titi Zaadnoordijk. Onze alumni-organisatie organiseert deze dag voor de veertiende keer. De dag vindt plaats in het Mediahuis op zaterdag 31 augustus 2019.

Brody Neuenschwander is een kalligraaf en tekstkunstenaar. Zijn werk reikt van kalligrafie op papier en canvas tot beelden in gelaserd metaal of glas tot textiel, film en live performances. Neuenschwander werkte onder meer voor modeontwerper Dries Van Noten, het Rijksmuseum in Amsterdam, en de Britse filmmaker Peter Greenaway.

Tevens zal hij vertellen over zijn driedelige documentaire voor Arte en de BBC. Deze film bekijkt de oorsprong van het schrift wereldwijd, en de gevolgen van hedendaagse technologie op oude schrifttradities. Voor deze documentaire reisde hij de hele wereld af en hij zal met ons zijn verhalen delen.

Ann Bessemans is een bekroond grafisch ontwerpster, die werkzaam is als leesbaarheidspecialist binnen haar eigen opgerichte onderzoeksgroep binnen PXL-MAD School of Arts en Universiteit Hasselt. Hier doceert ze typografie en letterontwerp aan bachelors en (internationale) masters. Ze heeft meegewerkt aan een Europees COST-project in verband met lees­ergonomie, om de stagnerende evolutie van lezen in het digitale tijdperk terug te dringen.

Titi Zaadnoordijk is beeldend kunstenaar, dichter en performer. Titi is niet uit op vernieuwing, maar op verdieping. Zij volgt een eeuwenoude traditie van kunstenaarschap, om steeds meer meester te worden over haar eigen signatuur. Zelfkennis en eerlijkheid brengen humor en relativering. Titi’s werk geeft moed.

Speciaal voor het Typosium heeft Natus Verbaenen een Typosiumprent gemaakt. Het is dit jaar een litho, en wordt in kleine oplage verkocht.

Typosium in/tiem
Datum: Zaterdag 31 augustus 2019, 10.00 tot 16.00 uur
Plaats: Mediahuis, Katwilgweg 2, Antwerpen

Meer informatie op de website van Initiaal, waar u ook inschrijfformulier vindt.
De deelname bedraagt €50 inclusief lunch.
Toegang inclusief lunch plus Typosiumprent kost €105.