Bekijk ons fotoverslag van de academische zitting

Op zaterdag 18 september mochten we de laureaten van onze opleidingen verwelkomen in de schitterende setting van het Museum Plantin-Moretus. Door corona was de diploma-uitreiking van vorig jaar uitgesteld, dus we konden dit keer de studenten van twee academiejaren vieren.

Onze voorzitter Jan Dries blikte in zijn welkomstwoord terug op het voorbije jaar en zag dat het instituut zijn onderwijs snel heeft aangepast. Het vroeg veel van onze studenten, van onze docenten, van de bestuursploeg,… If it doesn’t kill you, it makes you stronger.

De gebeurtenissen van het voorbije jaar hebben ons aan het denken gezet over de toekomst van het Instituut. De bestuursploeg heeft een aantal krijtlijnen uitgezet en Jan Dries gaf uitleg bij die visie. Ons aanbod wordt breder en combineert contactonderwijs met afstandsleren, Nederlandstalig met Engelstalig aanbod, langlopend met kortlopend. Dat alles stevig verankerd in het Museum Plantin-Moretus. De ambities blijven groot: het Plantin Instituut ziet het als haar taak om vanuit een grondig begrip van de traditie de nieuwe technologieën mee vorm te geven en te waken over de typografische kwaliteit van digitale media.

Frank Blokland bracht een geanimeerd verhaal waarin een schoolplaat uit 1968 over de Plantijnse drukkerij een centrale rol speelde. Afhankelijk van hoe je naar de afbeelding kijkt, kunnen er vraagtekens bij worden gezet. Waarmee weer bewezen werd dat je niet meer kunt zien dan je weet.

Erik Michiels, erevoorzitter, reikte de diploma’s van geaggregeerde van het Plantin Instituut voor Typografie uit aan de studenten. De laureaten ontvingen ook het getuigschrift van posthogeschoolvorming van de AP Hogeschool.

De studenten van de Expert class Boekontwerp 2019–20 ontvingen hun diploma uit handen van hun docent, Johan Van Looveren.

De studenten van de Expert class Boekontwerp 2020–21 ontvingen hun diploma uit handen van hun docent, Jurgen Persijn.

De studenten van de Expert class Type design 2019–20 ontvingen hun diploma uit handen van hun docent, Frank Blokland.


Voor de Expert classes Typografie & Vormgeving was er een diploma voor (v.l.n.r.) Tina De Souter, Ruud Huysmans, Wouter van Nes, Mathieu Cieters, Marieke Marteaux en Aline Geuquet. Niet op de foto: Thijs Kestens.

De laureaten van de Expert class Boekontwerp 2019–20 (v.l.n.r.): Linde Desmet, Evelien Doornebal, docent Johan Van Looveren, Isabelle De Clerck, Geeke Voortman en Stelvio D’Houst. Niet op de foto: Wendy Droesbeke en Isabelle Tilleman.

De laureaten van de Expert class Boekontwerp 2020–21 (v.l.n.r.): Laurien Van Hoey, Trudy Bruil, Nanda Coppens, Geert Verbist, Kevin Reynaert en Marieke van der Perk. Niet op de foto: Yiannis Papadopoulos.

De Belgische laureaten van de Expert class Type design 2019–20 waren Dimitri Claerhout en Wouter van Nes. Door de coronaperikelen konden de internationale studenten helaas niet aanwezig zijn. Het zijn Anna Damoli, Vladimir Kolomeytsev, Sander Neijnens, Matthijs Sluiter en Eugene Yukechev.


Enkele sfeerfoto’s van de receptie in de binnentuin van het Museum Plantin-Moretus:

Met dank aan Paul Adriaensen voor de foto’s.