Het ontwerpproces

Het is niet ‘gratuit’ om te stellen dat het ontwerpvak complex is geworden. Ontwerpen gaat immers niet enkel over lineaire keuzes: één vraag, één antwoord.

De ontwerpvragen waarmee ontwerpers worden geconfronteerd, zijn niet louter esthetisch van aard. Ze bevinden zich in het spectrum van een complexe maatschappij. Terwijl de ontwerper tot een autonoom opererend individu is opgeleid, wordt hij/zij danig gestuurd door strategieën, commercieel denken en de impact van technologie.

Ontwerponderzoek plaatst de ontwerper in het midden van het denk- en ontwikkelingsproces. De taak van de grafisch ontwerper is a priori onderzoekend en noopt tot interdisciplinaire samenwerking en reflectie.

Aan de hand van diverse relevante cases worden verschillende ontwerpprocessen behandeld en ontrafeld. Tevens worden er concrete opdrachten gesteld die via verschillende oplossingsmethodes dienen te worden aangepakt.


DOCENT

Hugo Puttaert

OPLEIDING

Vrije kunsten – Hoger Kunstonderwijs Sint-Lukas Brussel (1981) Pedagogisch diploma Hoger Kunstonderwijs, Hogeschool Sint-Lucas Gent (1981)

LOOPBAAN

– Docent grafisch ontwerp, Sint-Lucas Antwerpen, Karel de Grote-Hogeschool (sinds 1990)
– Oprichter van visionandfactory – integrated design (sinds 1990)
– Hoofdredacteur en mede-uitgever van Addmagazine.be, een internationaal magazine over print en media (sinds 2005)
– Recensent voor diverse designmagazines

GASTCOLLEGES

– Marmara University Istanbul, Turkije (2010)
– Chaumont, Frankrijk (2009)
– University of Art and Design, Helsinki, Finland (2005)
– European Design Contest Agfa, Antwerpen (2000)
– diverse lezingen op diverse conferenties

www.hugoputtaert.be