Editoriaal ontwerp

Typografie in krant en tijdschrift.

Als er nou één plek is waar typografie core business is dan is het wel in krant en tijdschrift.
Typografie helpt om de lezer te gidsen door een enorme hoeveelheid informatie. Lettertypes, corpsgroottes en indeling op een kranten- of tijdschriftpagina helpen de lezer om zijn weg te vinden.
Het klassiek gedrukte medium krant of tijdschrift heeft ook in onze huidige tijd nog een onmisbare plek in onze mediaconsumptie. Wel zien we dat alles wat op papier verschijnt steeds vaker een digitale vertaling krijgt. Een vertaling die ook invloed heeft op het ontwerpen voor papier.
De uitdaging om elke dag helderheid te scheppen in die grote hoeveelheid informatie houdt ontwerper Jan Paul van der Wijk al vele jaren bezig. Wie zich met krant en tijdschrift bezig houdt, als lezer of maker, is als vanzelf een liefhebber van typografie.

nrc next voorpagina


Dit college wordt gegeven op zaterdag 6 mei en zaterdag 3 juni.
Praktisch: De groep zal tussen 10 en 15 personen groot zijn.
Het auditorium is in het museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22 in Antwerpen. De lessen starten stipt om 10.00 uur en duren tot 16.40 uur. Er is een middagpauze van een uur.
De lessen kunnen ook op afstand worden meegevolgd met Zoom en dankzij ons modern videoconferencingsysteem mis je niets van de actie.

Achteraf ontvang je een video-opname van de les.

Je inschrijving kost 380 euro. Er is een korting voorzien voor werklozen, studenten tot één jaar na afstuderen aan een universiteit of hogeschool en oud-studenten van het Plantin Instituut voor Typografie. De reductie bedraagt 20% van het inschrijvingsgeld.

Inschrijven voor deze lessen is mogelijk door een mailtje te sturen.


DOCENT

Jan Paul van der Wijk

LOOPBAAN

Studeerde grafische vormgeving aan de Academie Minerva te Groningen.
Van 2001-2014 art-director/ chef vormgeving van NRC Media. Hij is verantwoordelijk voor de vormgeving van alle producten van de uitgever, in print en online.
In 2006 ontwierp en ontwikkelde hij de nieuwe krant nrc.next. Nu is hij als art director verantwoordelijk voor NRC Weekend. Daarnaast ontwierp hij tal van speciale bijlages, huisstijlen.
Bij NRC maakte hij tijdschriften als next.one, NRC Focus en NRC DeLUXE.
Naast zijn werk voor de krant had hij diverse opdrachten als zelfstandig grafische vormgever, voor flyers, posters ( oa Paradiso) en huisstijlen.
Jan Paul geeft regelmatig gastlessen en lezingen, o.a. aan de École nationale supérieure des arts décoratifs in Parijs, de Rietveld Academie in Amsterdam, het IPJO in Leipzig, Academie Minerva Groningen
In 2013 werd hij genomineerd voor de Rotterdam Designprijs, voor de vormgeving van NRC Handelsblad en nrc.next. In 2010 kreeg de door hem ontworpen nrc.next een onderscheiding als Best designed newspaper van Europa.