De Typografische Affiche

We zouden kunnen stellen dat de affiche zijn hoofdrol is kwijtgeraakt doordat andere media van groter belang zijn geworden. Toch is de affiche, en daarmee ook de typografische variant daarvan echter niet weg te denken uit ons stedelijk landschap. In openbare gebouwen en in het straatbeeld informeert, verleidt, overtuigt, schandaliseert of sensibiliseert zij ons dagelijks.

Zo brengt de affiche het publiek op de hoogte van producten en evenementen, roept interesse op voor reeds bekende wensen of geeft impulsen tot nieuwe gedachten.

De typografisch affiche kent een langere geschiedenis dan die met beeld en heeft over de eeuwen tot aan vandaag bewezen dat verschillend gevormde letters in allerlei typografie haar boodschap krachtig en flexibel, snel en duidelijk kan brengen.

In het vak ‘De typografisch affiche’ wordt ingegaan op die geschiedenis, wordt het medium vergeleken met gelijksoortige media, wordt onderzocht hoe de typografie de affiche opmaakt, en wordt duidelijk waarom het medium gebruik maakt van een grote verscheidenheid aan letters.

PlantinPoster


DOCENT

Chris Vermaas

OPLEIDING

Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

LOOPBAAN

– Zelfstandig ontwerper, Amsterdam, USA, Mexico en Spanje
– Realiseerde opdrachten van de industrie, cultuur en particulieren
– Doceerde aan: Design Academy, Eindhoven; Rhode Island School of Design, Providence, USA; Yale University, New Haven, USA; Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
– Doceert aan: ArtEZ-AKI en Universiteit Twente, Enschedé