Schrift als basis van het letterontwerp

Het westers schrift heeft zich in de loop van vele eeuwen ontwikkeld tot de huidige vormen in analoog en digitaal formaat. De oorsprong van de moderne digitale lettertypen ligt in het schrijven. Vorm en contrast zijn bepaald door het schrijfgerei, waarbij door de uitvinding van de boekdrukkunst in de vijftiende eeuw het letterbeeld is gefixeerd.

De studie heeft tot doel het vergroten van het begrip van en inzicht in zaken als conventie, vorm, constructie, contrast-soort, contrast en ritme. Letters worden tot op het bot ontleed; de constructie wordt blootgelegd aan de hand van onderzoek naar de invloed van de brede (translatie) en spitse (expansie) pen. Daarbij komen de verschillende stijlperioden aan de orde.

Het referentiekader wordt gevormd door de digitale lettertypen die de cursisten voor hun dagelijks werk of thuis gebruiken. Het grotere inzicht zal onder meer leiden tot een beter begrip van de digitale typografie.

schrift als basis van het letterontwerp


 

DOCENT

Frank Blokland

OPLEIDING

Grafische en Typografische vormgeving, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, ’s-Gravenhage (1978−1983)

LOOPBAAN

– Letterontwerper en producent/uitgever van digitale lettertypen
– Oprichter Dutch Type Library Auteur en vormgever van de Teleac-cursus Kaligraferen, de kunst van het schoonschrijven (1990)
– Initiatiefnemer en projectleider van software voor de professionele fontproductie DTL Font Master Utilities
– Sinds 1987 docent Lettertekenen & schrijven aan de eerste en tweede fase van de opleiding Grafische en Typografische vormgeving, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, ’s-Gravenhage
– Country delegate van de AtypI voor Nederland