Kalligrafie en lettering

Een tweedaags college, gegeven door Brody Neuenschwander.
Enkel via klassikaal onderwijs.


Dit college wordt gegeven op zaterdag 22 en 29 maart 2025.
Praktisch: De groep zal tussen 10 en 15 personen groot zijn.
Het leslokaal is in het museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22 in Antwerpen. De lessen starten stipt om 10.00 uur en duren tot 16.40 uur. Er is een middagpauze van een uur.

Je inschrijving kost 380 euro. Er is een korting voorzien voor werklozen, studenten tot één jaar na afstuderen aan een universiteit of hogeschool en oud-studenten van het Plantin Instituut voor Typografie. De reductie bedraagt 20% van het inschrijvingsgeld.

Je ontvangt een pennenset van de docent. Wij zorgen in het leslokaal voor papier en inkt. Er zal je ook gevraagd worden om thuis te oefenen.

Inschrijven voor deze lessen is mogelijk door een mailtje te sturen.


Handtekening Brody Neuenschwander
kalligrafie


DOCENT

Brody Neuenschwander

BIO

Brody Neuenschwander is een kalligraaf en tekstkunstenaar. Het woord kalligrafie roept associaties op met monniken en scriptoria. Zijn werkterrein echter reikt van kalligrafie op papier en canvas over beelden in gelaserd metaal, gips of glas tot textiel, film, video-installaties en zelfs live performances.

In zijn werk toont hij een diepgaande interesse voor de verschillende betekenissen in visuele taal, waarbij hij onophoudelijk experimenteert met de vormen en beelden in onze schriftcultuur, en daarbij constant balanceert op het scherp van de snee tussen woord en beeld. Schrijven beperkt zich bij Brody Neuenschwander nooit tot papier; het vindt even gemakkelijk zijn weg op canvas, op architectuur als op de menselijke huid. Het intrigeert hoe hij het geschreven woord van een kleine, zelfs intieme grootte vertaalt naar monumentale ruimtes. Hoewel hij voortdurend nieuwe vormen en technieken in zijn schrijven gebruikt, blijft zijn eigen signatuur daarin steeds aanwezig.

Onder meer de Amerikaanse, Britse en Belgische overheid zijn klanten van hem, naast de universiteit van Princeton, modeontwerper Dries Van Noten, productontwikkelaar Marcel Wanders, het Rijksmuseum in Amsterdam, en privé-verzamelaars wereldwijd.
Zijn samenwerking met de Britse filmmaker Peter Greenaway beslaat 25 jaar, waarbij hij de kalligrafie en tekstkunst verzorgde voor film als Prospero’s Books, en The Pillow Book en voor opera’s als Writing to Vermeer, Columbus en Writing on the Water.