Typografie & Vormgeving

Start van de inschrijvingen ZaterdagopleidingOnze bekendste opleiding is zonder twijfel de Expert classes over Typografie & Vormgeving. De colleges vinden plaats op zaterdag en de opleiding duurt twee jaar. De opleiding focust op theoretische inzichten en historische achtergronden en combineert die met technische en praktische kennis.

De term ‘expert classes’ verwijst naar de docenten van het Plantin Instituut. Hun jarenlange ervaring met de vele facetten van de grafische sector staan borg voor grote deskundigheid. Maar het Plantin Instituut wil ook van zijn studenten echte experts maken. Ze verdiepen hun opleiding of werkervaring met een rijk palet aan nieuwe benaderingen.

Het programma mikt op deskundigheid, oordeelsvermogen en kwaliteitsbewaking, van ontwerp tot eindproduct. Het programma wil maximaal aansluiten bij de actuele ontwikkelingen in de grafische sector.

Het meest recente collegerooster kan je hier downloaden.

In het curriculum worden de vakken gebundeld rond vier clusters:

Vormgeving

Grondslagen van de typografie (12)Typografie voor e-books en web (9)Actuele lettervormen (6)Schrift als basis van het letterontwerp (6), Digitaal letterontwerp (12), Kalligrafie en lettering (12)Artistieke druktechnieken (6), Mobile design (6), Webdesign & UX (6).

Geschiedenis

Boekwetenschap (15), The history of printing types (12)Geschiedenis van het typografisch ontwerp (12)Geschiedenis van het beeld (6).

Communicatie

Typografisch ontwerpproces (12), Boekverzorging (15)Huisstijl (6), Leesbaarheid (6)Editoriaal ontwerp (12), Beeldcultuur (6)Typografische affiche (6), Typografisch boekomslag (3)Redactie (6)De opdracht van de uitgever (18).

Productie & beheer

Offset (3), Flexo/diepdruk (3), Digitaal drukwerk (3), Color Management (3), PDF-Workflow (3)Prepress (9)Papier & substraten (6), Industrieel binden (6), Handboekbinden (3)Kostprijs (6), Fonttechnologie (9)Auteurs- en mediarecht (6).

P R A K T I S C H

De opleiding duurt vier semesters. De studenten kunnen de opleiding elk semester aanvatten. Wie nu inschrijft, kan de colleges aanvatten op zaterdag 27 januari 2024 en kan afstuderen in januari 2026. De lessen vinden plaats in het auditorium van het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen. Met zijn typografische collecties is het museum een heel toepasselijke en prestigieuze omgeving.
De hoorcolleges worden in het Nederlands gegeven (met uitzondering van The history of printing types), en worden afgewisseld met workshops en studiebezoeken.
De gespecialiseerde Louis Van den Eedebibliotheek van het Plantin Instituut staat ter beschikking van de studenten en docenten.

HYBRIDE AANBOD

De meerderheid van de lessen wordt ook gestreamd via Zoom. Studenten die een lange reistijd hebben, kunnen daardoor een deel van de lessen van thuis uit volgen.

IETS VOOR JOU?

Het Plantin Instituut voor Typografie richt zich tot geïnteresseerden met een vooropleiding als ontwerper en/of met een sterke betrokkenheid bij grafische communicatie. In het bijzonder wordt gedacht aan typografen, grafisch ontwerpers, medewerkers van dtp-, prepress- en andere grafische bedrijven, grafisch adviseurs, webdesigners, medewerkers van ontwerpbureaus en reclamebureaus, uitgevers, communicatieverantwoordelijken, studenten en docenten… De opleidingen staan ook open voor andere geïnteresseerden.

INSCHRIJVEN

Inschrijven is makkelijk met dit inschrijfformulier.

Het inschrijvingsgeld bedraagt 1600 euro per 2 semesters.
Er is een reductie voorzien voor werklozen, studenten tot één jaar na afstuderen aan een universiteit of hogeschool en oud-studenten van het Plantin Instituut voor Typografie. De reductie bedraagt 20% van het inschrijvingsgeld.

TOELATING

De 2-jarige opleiding Expert classes Typografie & Vormgeving is een vervolgopleiding, je kunt deze ook combineren met een hogescholen- of universitaire opleiding (bv. vanaf Ba3). Je bent al enige tijd aan het werk en je hebt zin in om je verder te bekwamen, dat kan ook. Een diploma is wenselijk maar wij zijn evenzeer geïnteresseerd in je competenties, dus met of zonder diploma kun je toegelaten worden. Om zo goed mogelijk in te schatten wat je al kunt, wat je weet en wat je zou willen leren wordt dit via een intakegesprek gepeild. Op basis van dit gesprek overleggen we over het nut van deze opleiding. We zullen met jou een afspraak maken voor dit gesprek. Het aantal studenten per opleiding is gelimiteerd zodat in een ideale atmosfeer les gevolgd en lesgegeven kan worden.
Deze intakegesprekken vinden plaats op afspraak. Wij zullen daarvoor contact met je opnemen.

DIPLOMA

Wie de vier semesters van de tweejarige opleiding met succes afrondt, ontvangt het privédiploma van geaggregeerde van het Plantin Instituut voor Typografie en het getuigschrift van posthogeschoolvorming van de AP Hogeschool Antwerpen.
Met de verworven competenties kunnen afgestudeerden aan het werk in o.m. een grafisch bureau, drukkerij, uitgeverij en het onderwijs. Kortom: in omgevingen waarin de efficiëntie en visuele aantrekkingskracht van vormgegeven tekst en beeld een belangrijke rol spelen.

WAAR?

De colleges van het Plantin Instituut voor Typografie worden gegeven in het auditorium in het museum Plantin-Moretus. Het museum ligt binnen het historische stadscentrum van Antwerpen. Gemakkelijk bereikbaar met auto en openbaar vervoer. De zone binnen de stadsring is voor auto’s een lage-emissie-zone (LEZ). Op zaterdag raden we aan om je auto te parkeren op een P+R parking. Die liggen sowieso buiten de lage-emissie-zone.