Type design online edition

Door de onzekerheid die er blijft bestaan over de verdere evolutie van de pandemie wordt de volgende editie van de Expert class Type design (EcTd) volledig via afstandsleren gegeven. Dit zal zeker studenten aanspreken die door de reisbeperkingen niet naar Antwerpen kunnen komen. Studenten uit andere continenten hebben hierdoor ook de kans om de lessen te volgen. Het is een eenmalig initiatief, dat veel reis- en hotelkosten kan besparen.

Leeszaal Museum Plantin-Moretus

In principe verandert er niets aan de structuur van de opleiding. Maar studenten met reisbeperkingen zullen ook geen onderzoek kunnen uitvoeren in de leeszaal van het Museum Plantin-Moretus. Om dit op te lossen, zullen deze studenten hoge-resolutie foto’s en scans ontvangen van stempels, rookproeven, matrijzen en drukwerken uit de grote collectie van het museum. Belgische en Nederlandse deelnemers kunnen uiteraard de leeszaal verder bezoeken voor hun onderzoek en doorheen het jaar zullen we hen af en toe uitnodigen voor een informele samenkomst.

De Expert class Type design 2020–2021 bestaat uit twaalf online lessen (in plaats van de gebruikelijke tien, ter plaatse in het museum) over een periode van negen maanden. Het doel van de cursus is om studenten te helpen bij het verkennen en analyseren van de historische en technische (productie-)aspecten van lettertypes en typografie, en om hen te leren hoe ze lettertypes kunnen ontwerpen. We helpen hen een diepgaand begrip te ontwikkelen van het productieproces, en geven praktisch onderricht over het gebruik van fontproductiesoftware.

Een belangrijk aspect van de cursus is de directe uitwisseling van kennis en ervaring tussen de studenten. Deze uitwisseling wordt gestimuleerd door een groepsproject wat uiteindelijk resulteert in de creatie van een digitaal letterontwerp, een revival. De revival is steeds gebaseerd op uniek historisch materiaal uit de gerenommeerde collectie van het Museum Plantin-Moretus. Naast deelname aan het revivalproject moet elke student persoonlijk een nieuw lettertype ontwerpen, wat een ​​geheel nieuwe boekletter kan zijn of een andere revival. De cursus wordt afgesloten met een expositie die jaarlijks plaatsvindt in het museum, of op een andere uitgelezen locatie, elders in België of Nederland.

Deze lessen worden gegeven door Dr. Frank E. Blokland, letterontwerper, producent/uitgever van digitale lettertypen, oprichter Dutch Type Library en docent.

12 lesdagen (woensdagen):
– 2020: 14 oktober, 28 oktober, 18 november, 9 december
– 2021: 6 januari, 27 januari, 10 februari, 24 februari, 10 maart, 31 maart, 21 april, 5 mei
Inschrijven kan tot één week voor de aanvang van de lessen.

Meer info en inschrijven kan via onze Engelstalige website.

Afstandsleren met de studenten 2019–20