Last call: mis onze typografie-summerschool niet

Summer school TypographyVan 21 tot 25 augustus 2023 organiseren het Plantin Instituut voor Typografie en de Universiteit Antwerpen een internationale summerschool over het kritisch leren nadenken over typografie.

Vandaag kunnen we kiezen uit een ellenlange lijst lettertypes en zonder veel moeite kunnen we daarmee professioneel ogende documenten afleveren. Dat is het gevolg van de softwareprogramma’s die als maar meer van het werk uit onze handen nemen. Zelf nemen we zonder nadenken een hele reeks standaardinstellingen als evident aan.

Dr. Frank E. Blokland zal ons in deze summerschool doen nadenken over die typografische conventies waardoor we in de toekomst beginnersfouten kunnen vermijden en met meer kennis van zaken keuzes kunnen maken. Wanneer en waarom dienen lettertypes te worden aan- of afgespatieerd? Hebben we eigenlijk ligaturen nodig? Welke lettertypes kunnen we goed combineren en welke beter niet? Met welke keuzes kunnen we documenten makkelijker leesbaar maken?

Dr. Frank E. Blokland is een bekende Nederlandse letterontwerper, font producent, softwareontwikkelaar en senior lecturer aan de KABK in Den Haag en aan het Plantin Instituut voor Typografie in Antwerpen. Hij richtte al in 1990 de Dutch Type Library (DTL) op, de eerste producent en uitgeverij van digitale lettertypen in Nederland.

Summer school Typography

GASTSPREKERS

Voor dit ambitieuze programma krijgt Blokland de hulp van vijf gastsprekers, die elk inzichten zullen brengen over hun specialisme. We zullen leren dat veel van de conventies die we als vanzelfsprekend aannemen hun oorsprong vinden in het verleden. Daarvoor zullen ook collectiestukken van het Museum Plantin-Moretus worden bestudeerd; ook stukken van een privé-verzameling worden erbij betrokken.

  • Font technologie, door Dr. Wouter Soudan, onafhankelijk onderzoeker, type designer, software ontwikkelaar, alumnus Plantin Instituut voor Typografie.
  • Bezoek aan het Museum Plantin-Moretus, door Joost Depuydt, conservator Typografische Collecties. Show-and-tell met oude stempels en matrijzen.
  • Typografie in oude drukken uit de handpersperiode, door Dr. Joran Proot, conservator Cultura Fonds.
  • Arabisch letter- en boekontwerp, door Mirjam Somers, Decotype, Amsterdam.
  • Zetten en drukken in de 19e eeuw, door Patrick Goossens, historicus en verzamelaar Antwerpen.

Summer school Typography

PRAKTISCH

Deze summerschool is bedoeld voor internationale hogeschool- en universiteitsstudenten die een dieper inzicht willen krijgen in typografie en letterontwerp. Professionals zoals grafisch ontwerpers, grafisch adviseurs en webdesigners zijn natuurlijk ook welkom. De lessen zijn in het Engels.

Het inschrijvingsgeld bedraagt 800 euro. Studenten betalen slechts 600 euro.
Inbegrepen zijn het lesmateriaal (software, handouts en boeken), koffie/thee, sociale activiteiten en het farewell-diner op donderdag. Verblijfsaccomodatie is niet inbegrepen.

Studenten van de UAntwerpen krijgen 150 euro terugbetaald nadat ze de summerschool hebben afgemaakt.

Schrijf in voor 24 juli. Het programma en inschrijven via deze website.