Studenten combineren oud en nieuw op één dag

De studenten van de zaterdagopleiding en van de Expert class Book design zoeken op zaterdag 3 juni de confrontatie op. Waar ze in de voormiddag zich zullen kunnen buigen over manuscripten en wiegedrukken, zullen ze ‘s namiddags hun licht laten schijnen op hoogtechnologische productietechnieken in een modern bedrijf voor prepress en content-management. Eén van de studenten uit deze groep sluit de dag af met een voordracht over e-books en digitalisering.

Op zaterdag 3 juni doen we twee adressen aan in de provincie Antwerpen, namelijk Postel en Hulshout.
We bezoeken in de voormiddag de bibliotheek van de abdij van Postel. We krijgen een rondleiding met gids. Hun collectie telt een belangrijk aantal oude drukken, waaronder 340 publicaties uit de Officina Plantiniana.
Manuscripten, wiegedrukken uit de vijftiende eeuw, atlassen en prachtige religieuze en wetenschappelijke werken uit de 16de tot de 18de eeuw brengen de geschiedenis van de boekillustratie tot leven. Er hangt ook een prachtige kopie van de Mona Lisa.
Na de lunch en de autorit naar Hulshout, zijn we om 13.30 uur, te gast bij Crius-Group. Manager Jordy Willems kan ons bevattelijk uitleggen hoe,
door middel van doorgedreven automatisatie, boeken efficiënt en kwaliteitsvol worden vormgegeven. Crius is een interessant familiebedrijf dat een indrukwekkende klantenlijst kan voorleggen, voornamelijk van wetenschappelijke en educatieve uitgevers.
Later ‘s namiddags deelt Thomas Crombez, student van het Instituut en docent, zijn ervaringen met e-books en het digitaliseren van boeken en tijdschriften.

Agenda zaterdag 3 juni
09.30 u. Samenkomst in Gasthof De Beiaard (Abdijlaan 28, Postel) voor koffie/thee
10.00 u. Gegidste rondleiding bibliotheek van de abdij van Postel
11.50 u. Lunch Gasthof De Beiaard
12.40 u. Autorit naar Crius (Industriepark 20, Hulshout)
13.30 u. Samenkomst bij Crius-Group
13.40 u. Jordy Willems over het efficiënt opmaken van boeken met xml, scripting,…
15.10 u. Pauze
15.20 u. Docent Thomas Crombez over e-books en het digitaliseren van boeken en tijdschriften
16.50 u. Einde