History of Printing Types

Deze lessen behandelen de invloed van geschreven en gegraveerde lettervormen op de vorm van drukletters, vanaf de introductie van losse letters in Europa tot het digitale tijdperk, en de evolutie van typografische lettervormen.

Ze focussen op het Latijnse alfabet in zijn belangrijkste vormen: gotisch en vooral romein en cursief, inclusief schreefloos, maar we raken ook niet-Latijnse lettertypen aan. Ze presenteren de lettertypen in de historische context van productietechnologie, economische en culturele factoren, politiek en historische artistieke stijlen (renaissance, barok, neoclassicisme, modernisme, enz.).

Ze behandelen het werk van de belangrijkste stempelsnijders en letterontwerpers, van de vroegste romein-lettertypen (Nicholas Jenson, Francesco Griffo) tot de late 20e eeuw (Hermann Zapf, Adrian Frutiger).

Studenten worden uitgenodigd om een actieve rol te spelen door vragen te stellen, de vormen van verschillende lettertypen in de klas te vergelijken en te bespreken, en voorbeelden mee te brengen die hen interesseren. De exacte lesinhoud hangt daarom af van de studenten.

De lessen worden in het Engels gegeven.


DOCENT

John Lane

OPLEIDING

BS cum laude in de natuurkunde bij Yale University

LOOPBAAN

– Freelance boek- en drukhistoricus gespecialiseerd in de geschiedenis van de drukletter, stempelsnijders en lettergieters
– Guggenheim Fellowship (2006)
– Docent University of Amsterdam Summer School (vanaf 2010)
– Docent University of Reading, England (1983-1985)

PUBLICATIES

– ‘Arthur Nicholls and his Greek Type for the King’s Printing House’, The Library, 13 (1991)
– ‘Arent Corsz Hogenacker … his typefoundry and … types’, Quærendo, 25 (1995)
– ‘Nicolaes Briot and Menasseh ben Israel’s first Hebrew Types’, Bibliotheca Rosenthaliana: treasures of Jewish booklore (1996)
– ‘From the Grecs du Roi to the Homer Greek …’, Greek Letters: from tablets to pixels (1996)
– Dutch Type-founders’ Specimens (1998)
– Early Type Specimens at the Plantin-Moretus Museum (2004)
– The Diaspora of Armenian Printing 1512-2012 (2012)
– ‘The Printing Office of Gerrit Harmansz van Riemsdijck, Israël Abrahamsz de Paull, …’, Quærendo, 43 (2013)