Geschiedenis drukletter

Besproken wordt de relatie en de invloed van de kalligrafische en de gegraveerde letter op de drukletter, vanaf de uitvinding van de losse ’loden’ letter tot het fotografische en digitale letterbeeld.

We belichten het Latijnse alfabet met de belangrijkste ontwikkelingsvormen, de Gotische en de Romeinse lettervormen en hun varianten, met cursief en schreefloos. Het geheel wordt geplaatst in een historische context met betrekking tot technologie, economische aspecten, politiek en kunststromingen (renaissance, barok, neoclassicisme, modernisme, enz.).

De belangrijkste stempelsnijders (graveurs) en letterontwerpers worden toegelicht, vanaf het begin (Jenson, Griffo, Garamont) tot in de tweede helft van de twintigste eeuw (Frutiger, Zapf).

drukletter
Studenten die deze korte module wensen te volgen, dienen over een minimale grafische kennis te beschikken. Zij volgen de colleges mee met de studenten Expert classes Typografie en Vormgeving.
En dat alles in het unieke historische kader van het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen, Unesco Werelderfgoed.

U hoeft voor de korte module geen examen af te leggen. Als u alle lessen van deze module gevolgd heeft, krijgt u op verzoek een attest.

Inschrijvingsgeld: € 420. Studenten aan universiteiten en hogescholen kunnen in aanmerking komen voor een vermindering van 20% op het inschrijvingsgeld. Dat geldt ook voor studenten en afgestudeerden van het Plantin Instituut voor Typografie.

Docent: John A. Lane, boek- en drukhistoricus gespecialiseerd in de geschiedenis van de drukletter, stempelsnijders en lettergieters.

Aanvang lessen: 26 oktober 2019
De lessen vinden plaats op 4 zaterdagnamiddagen:
– 26 oktober 2019, van 13.50 tot 16.40 uur
– 16, 23 en 30 november 2019, van 13.50 tot 16.40 uur

Download onze flyer (pdf)

Het inschrijvingsgeld bezorgt u via overschrijving op volgend rekeningnummer: BE04 4098 5623 7131, BIC KREDBEBB. Gelieve de betaling uiterlijk één week voor aanvang van de lessen uit te voeren.

Inschrijvingen kan tot twee weken voor aanvang van de lessen via dit inschrijf­for­mu­lier.