Expert class Boekontwerp – Patterns in Nature: 7 variaties

Patterns in Nature: 7 variatiesIn de vorige editie van de Expert class Boekontwerp kregen alle studenten de opdracht om het boek Patterns in Nature opnieuw vorm te geven.
Dit theoretische boek uit 1974 beschrijft hoe uiteenlopende natuurverschijnselen op een aantal wiskundige basispatronen terug te voeren zijn.
Ruim 300 zwart-wit foto’s en figuren vormen met de tekst de inhoud waaraan de studenten een nieuw ontwerp moesten geven. Bij aanvang van de lessenreeks werden dit tekst- en beeldmateriaal ter beschikking gesteld: hoofdteksten, inleidingen, citaten, inhoudstafel, foto’s en tekeningen.
Nog tot 8 januari kan je de finale resultaten gaan bekijken. Het is verrassend hoe met dezelfde inhoud zeven heel verschillende boeken zijn ontworpen.

Expo Boekontwerp 2021

Expo Boekontwerp 2021

Expo Boekontwerp 2021

Expo Boekontwerp 2021

Patterns in Nature: 7 variaties
Van maandag 15 november tot donderdag 23 december 2021
en van maandag 3 tot zaterdag 8 januari 2022

Inkomhal universiteitsbibliotheek UAntwerpen
Prinsstraat 13, Antwerpen
Open op weekdagen van 8.30-21 uur
Op vrijdagen tot 19 uur
Zaterdag van 10 tot 17 uur
Gratis toegang
U hoeft geen plaatsen te reserveren voor uw bezoek. Het mondmasker is verplicht.
Er is ook een catalogus die u kan bestellen op het secretariaat van het Plantin Instituut (8 euro + handling- en verzendkosten).


Een greep uit wat er te zien is…

Marieke van der Perk
Marieke van der Perk: Hedendaagse, ruime, frisse en contrastrijke uitvoering van Patterns in Nature in zwart-wit en fluo groen. De papierkeuze, veredeling en afwerking benadrukken subtiel het onderwerp.

Geert Verbist
Omdat de natuur de hoofdrolspeler is in dit boek, vertrok Geert Verbist vanuit het idee van een boek waarmee men daadwerkelijk naar buiten gaat, de natuur in. Tijdens het ontwikkelen van het basisconcept stelde hij zich voor dat de auteur zelf door de natuur reisde en allerlei notities maakte in zijn dagboek. Hij liet zich dan ook beïnvloeden door de ‘look & feel’ van reisjournalen, schetsboeken, notitieboekjes en schriftjes.

Nanda Coppens
Nanda Coppens: Een technisch boek dat de inhoud spiegelt en speelt met de ruimte, materie, basisvormen en structuren van het boek zelf. Voorplat en titelpagina’s bevatten lenticulaire afbeeldingen zonder lens.

Trudy Bruil
Trudy Bruil: Een koffietafelboek dat door zijn vorm interessant wordt voor kunstliefhebbers. De inhoud wordt – letterlijk – in lagen gepresenteerd. Opeenvolgende pagina’s reageren op elkaar: de transparante beeldpagina’s creëren dynamische patronen.


Open Dag

Nieuwe lessen – De Expert classes Boekontwerp starten opnieuw op 14 januari 2022.

En als je eraan denkt om de practica zelf te volgen, dan kan je op onze Open dag alle info krijgen, rechtstreeks van de docent.
Vrijdag 10 december 2021, Museum Plantin Moretus en via Zoom
Meer over onze Open dag.