Interessante typografische events in de volgende maanden

Tentoonstelling In de sporen van Plantin
Onze tentoonstelling met het afstudeerwerk van de studenten Type design loopt dit jaar in het prachtige kader van de Sint-Pauluskerk in Antwerpen.
Je zal verbaasd zijn over wat onze studenten hebben klaargespeeld op één jaar tijd. De groep kwam dit jaar uit vier verschillende landen en tussen november en juni kwamen ze tien keer samen op woensdagen. Ze bestudeerden de renaissancistische lettertypes in het archief van het museum. Als groep maakten ze een lettertype gebaseerd op die historische voorbeelden. Dit jaar werden de matrijzen van de Gentse lettersnijder Van der Keere met de microscoop bestudeerd. Daarna maakt elke student een eigen lettertype.

Ze worden daarvoor bijgestaan door de bekende letterontwerper Dr. Frank E. Blokland. Zijn eigen typefoundry in ’s Hertogenbosch, DTL, is de oudste digitale letterproducent van Nederland (sinds 1990). Het geeft veel plezier om te zien hoe deze jonge mensen in een periode van slechts één jaar een eigen lettertype kunnen maken, puttend uit de ervaring van de docent en gebruikmakend van gespecialiseerde font-productiesoftware. Dat ontwikkelingspad wordt in de tentoonstelling helder uitgelegd op grote panelen.

Dit jaar zijn we te gast in de neogotische kruiswegkapel van de Sint-Pauluskerk. Deze kerk is oorspronkelijk een dominicaner kloosterkerk uit de 16e eeuw. Het interieur van de kerk vertoont een grote eenheid en valt op door zijn sobere zwart-witte kleurvoering. In de zijbeuk hangen 15 schilderijen door grote meesters als Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Antoon van Dyck en Cornelis de Vos. Deze vijftien mysteries van de Rozenkrans staan in een vaste volgorde, te weten de vijf Blijde mysteries, vervolgens de vijf Droeve en tenslotte de vijf Glorierijke mysteries. Het schilderij, Aanbidding van de herders, zou een van de eerste werken zijn die Rubens na zijn terugkeer uit Italië in Antwerpen schildert. Ernaast hangt een kopie van het schilderij La Madonna del Rosario van Caravaggio.
De kerk is elke dag (weekdagen én weekends) te bezoeken, gratis, van 14 tot 17 uur.
Nog tot 26 oktober, alle dagen van 14 tot 17 uur, Sint-Pauluskerk, Veemarkt 14, Antwerpen.


Het Congres 2018, powered by VIGC


Het VIGC viert dit jaar zijn 20e verjaardag op Het Congres op 10 oktober in Congrescentrum Lamot Mechelen.
Wie mee wil zijn met wat er leeft in de (grafische) wereld en wil weten hoe je je kan voorbereiden op een toekomst met potentieel, schrijft zich best in. Het feestelijke programma ziet er alvast veelbelovend uit met drie 360° interviews die vanuit verschillende invalshoeken onze grafische sector belichten, twee wervelende keynotes en drie uiterst inspirerende cases van nationale en internationale bedrijfsleiders.
Francesca Vanthielen treedt als gastvrouw op voor de dag.
Deze sprekers werden al aangekondigd: Johan Jaubin (Vangenechten Packaging), Richard Askam, Peter Désilets (PACOON), Denis Geers (Graphius Group), Alex Joos (Group Joos), Christophe Balaresque (Arjowiggins Creative Papers), Stefaan Vanhooren (Agfa Graphics), Lieven Scheire en Lode Vlayen.

Woensdag 10 oktober., congrescentrum Lamot in Mechelen.


Rondleiding Baroque Book Design tentoonstelling
Door Dr. Goran Proot, docent Boekwetenschap.
Voor studenten, docenten, sponsors en bijdragers Plantinia
Zondag 21 oktober, 13 uur of 14.30 uur, Museum Plantin-Moretus.


Vormgeversdag van de Baroque Book Design tentoonstelling.
Marc Mombaerts geeft tips waarop je moet letten bij het publiceren van een tekst, brochure of boek, van 11 tot 12.30 uur.
Vormgevers, onder wie Gert Dooreman en Stéphanie Jacobs, nemen de barokboeken uit het museum onder de loep en presenteren eigen werk.
(Stéphanie Jacobs, van 13 tot 14.30 uur. Gert Dooreman, van 15 tot 16.30 uur.)
Je kan zelf een boekje maken met een open rug en koptische binding, van 13.30 tot 16.30 uur.
Met een gids ga je op zoek naar baroksporen in huis, tuin en tentoonstelling, om 13.30 uur en 15 uur (75 min.)
Enkel mits reservatie bij jan.haveneers@stad.antwerpen.be
Zondag 21 oktober, Museum Plantin-Moretus.


Boekkunstbeurs in Leiden
Op deze beurs, die elk jaar wordt georganiseerd, is een ruim aanbod te zien van fraaie met de hand gebonden boeken, volgens traditionele technieken vervaardigd drukwerk, sublieme staaltjes van kalligrafie en allerlei kunstzinnige voortbrengselen in papier.

Margedrukkers tonen hun uitgaven, vaak gedrukt op oude persen met historisch materiaal. Die uitgaven variëren van plano’s met een enkel gedicht tot kunstenaarsboeken. De oplagen zijn klein en er wordt veel aandacht besteed aan het samenspel tussen letter, papier en vormgeving. Handboekbinders tonen allerlei voorbeelden van hun activiteiten.
Wie zelf al actief is, of zin heeft om het te worden, kan terecht bij de vele stands waar boekbindmaterialen, kalligrafiebenodigdheden en boeken over de verschillende technieken verkrijgbaar zijn. Verder zijn er papierhandelaren uit binnen- en buitenland. Ook boekdrukmaterialen (clichés, letter, lijnen, inkt, schoonmaakmiddelen…) worden te koop aangeboden.
Er zijn diverse demonstraties, o.a. papierscheppen, kalligrafie en letterhakken in hout.
Het Plantin Instituut zal ook aanwezig zijn met een stand. Je krijgt er alle info over onze opleidingen en je kan er onze uitgaven voor een zacht prijsje op de kop tikken.
Foto: Rob Over de Linden
zaterdag 10 en zondag 11 november, Pieterskerk, Leiden.


After Adobe MAX 2018

Adobe MAX is hét jaarlijkse event rond inspiratie en creativiteit van Adobe in de VS. Met meer dan 16.000 deelnemers de absolute hoogmis voor designers, fotografen, web designers, ontwikkelaars en al wie betrokken is in de grafische creatie en productiecyclus.
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert VIGC een samenvatting van de meest in het oog springende sessies op deze drie dagen durende happening.
Dit jaar verzorgt het Plantin Instituut een van de drie workshops die je in de voormiddag kan volgen.
Docent Gert Van Echelpoel, alumnus van het instituut, leidt een praktische workshop waarin je leert kijken naar de vormkenmerken van uiteenlopende lettertypes. Hij leert je een weloverwogen fontkeuze te maken voor een bepaalde job. We behandelen enkele basisprincipes van de typografie en brengen vaak voorkomende ‘fouten’ onder de aandacht. Aan de hand van een reeks kleine InDesign-oefeningen exploreren we de wetten van de typografie en gaan we na welke invloed onze typografische keuzes hebben op de lay-out en de leesbaarheid van onze teksten. Uiteraard doen we dit met veel aandacht voor typografisch detail.
De workshop richt zich zowel tot professionals, die hun typografische basiskennis willen opfrissen, als leken die geboeid zijn door typografie en professioneel zetwerk willen realiseren. Basiskennis van Adobe InDesign is vereist.
Gert Van Echelpoel is werkzaam als docent en grafisch vormgever. Momenteel doceert hij Beeldcommunicatie, Publiceren en Portfoliomethodiek aan de opleidingen Architectuur en Interieurarchitectuur aan de Universiteit Antwerpen. Als vormgever werkt hij voornamelijk aan publicaties binnen het domein van de architectuur.
Donderdag 15 november, BluePoint Antwerpen, Filip Williotstraat, Antwerpen.


Auteursdag van de Baroque Book Design tentoonstelling.
De auteurs van de tentoonstellingscatalogus geven extra tekst en uitleg bij de tentoonstelling.
Dirk Imhof, conservator Boeken en Archief van MPM, geeft tekst en uitleg bij de boeken en objecten in de tentoonstelling, om 11 uur.
Goran Proot schetst hoe het renaissancebeeld in de boekvormgeving plaats maakt voor een barokke stijl, die het handgedrukte boek tot diep in de 18e eeuw blijft domineren, om 14 uur.
Paul van Capelleveen, KB Den Haag, geeft een overzicht van de hedendaagse uitgevers en focust zijn verhaal vooral op Visual Editions, om 15 uur.
Met een gids ga je op zoek naar baroksporen in huis, tuin en tentoonstelling, om 13.30 uur en 15 uur (75 min.)
Enkel mits reservatie bij jan.haveneers@stad.antwerpen.be
Zondag 18 november, Museum Plantin-Moretus.


Miraeus Lecture: Thomas Crombez
Het merkwaardig overleven van het boek in een wereld die werd opgegeten door software.

Thomas Crombez (°1978) is alumnus van het Plantin Instituut. Hij deed de tweejarige zaterdagopleiding in 2015–17. Thomas is docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Antwerpen), aan Sint Lucas Antwerpen en aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij geeft les in kunstfilosofie, theatergeschiedenis en geschiedenis van de grafische vormgeving.
Tijdens zijn opleiding aan het Plantin Instituut richtte hij Letterwerk op, een uitgeverij en ontwerpstudio in Borgerhout.
12 december, 19 uur, Nottebohmzaal Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen


Verzamelaarsdag van de Baroque Book Design tentoonstelling.
Verzamelaars en verkopers van kostbare boeken vertellen het unieke verhaal van elk boek dat ze meebrengen. Deze verzamelaars komen aan bod (telkens 20 min.): 13 uur: Francis Van Glabbeek | 13.30 uur: Eddy Kerssens | 14 uur: Marcus de Schepper | 14.30 uur: Johan Pas | 15 uur: Dirk-Emma Baestaens | 15.30 uur: Marc Claeys.
In een bijzondere EHBO-cursus leer je hoe je kostbare boeken het best kan manipuleren, een zachte reiniging kan geven of opbergen, om 13 uur en om 15 uur (60 min.)
Met een gids ga je op zoek naar baroksporen in huis, tuin en tentoonstelling, om 13.30 uur en 15 uur (75 min.)
Enkel mits reservatie bij jan.haveneers@stad.antwerpen.be
Zondag 16 december, Museum Plantin-Moretus.


Finissage van de Baroque Book Design tentoonstelling.
Zondag 6 januari 2019, Museum Plantin-Moretus.


Nieuwjaarsreceptie voor de studenten, de docenten en de vrienden van Plantinia.
Zaterdag 19 januari, om 13 uur, Museum Plantin-Moretus.


Miraeus Lecture: Marianne C.E. Gillion
Paradigmatic prints and particular performances: religious and musical identities in the liturgical books of the Cathedral of Our Lady and the Church of St. James, Antwerp.
27 maart 2019, 19 uur, Nottebohmzaal Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen


Open Dag voor kandidaat studenten. Info over al onze opleidingen.
Zaterdag 27 april, om 11 uur, auditorium Museum Plantin-Moretus.


Miraeus Lecture: Margriet Hoogvliet
Religieuze leescultuur van leken in de regio tussen Parijs en Antwerpen in de vijftiende eeuw
15 mei 2019, 19 uur, Nottebohmzaal Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen


Terug naar nieuwsbrief oktober