Antoon De Vylder

Laureaatschap Honoris Causa
Plantin Instituut voor Typografie

Op 26 september 2015 werd het Laureaatschap Honoris Causa uitgereikt tijdens de Academische Zitting van het Plantin Instituut voor Typografie in het Museum Plantin-Moretus.

Een jury bestaande uit misjel Vossen, Johan Van Looveren, Jo De Baerdemaeker, Louis Van den Eede, Erik Michiels en Herbert Binneweg nomineerden Antoon De Vijlder, boektypograaf.
Deze eretitel werd uitgereikt uit erkentelijkheid voor zijn belangrijke verdiensten op het gebied van de Typografie in Vlaanderen.

In het verleden werden andere illustere voorgangers met dit diploma vereerd, waaronder;

Carl De Schutter,
oprichter van de gelijknamige vroegere Fotogravure en erebestuurder van het instituut,

Herman Liebaers,
erehoofdconservator Koninklijke Bibliotheek en ere Grootmaarschalk,

Hendrik Vervliet,
auteur, emeritus hoogleraar en erehoofdbibliothecaris Univ Antwerp,
en erebestuurder van dit instituut,

Ridder Godfried Lannoo,
uitgever, ere-ondervoorzitter van het instituut,

Ludo Simons,
emeritus hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven, hoofdbibliothecaris aan de Universiteit Antwerpen en erevoorzitter van dit instituut.

Louis Van den Eede,
typograaf, eredocent aan het Plantin Instituut voor Typografie.

Fernand Baudin
typograaf en auteur
Antoon De Vijlder is een boekarchitect, een boektypograaf, die heel zijn carrière besteed heeft aan, enerzijds het vormgeven van boeken en anderzijds, dit unieke specialistische vak door te geven aan zijn studenten.

Zijn carrière begint met een onderdompeling in de typografie, de basis, het zetten en drukken. Daarna een grafische opleiding, gevolgd door het behalen van het aggregaat aan het Plantin Genootschap, de voorloper van het Plantin Instituut voor Typografie.

Ervaring werd opgedaan bij verschillende drukkerijen. Zijn motivatie en kunde  resulteerde daarna in de benoeming als assistent bij Professor Lucien De Roeck aan het Ter Kameren Instituut te Brussel.

Zijn onderwijsexpertise gaf hem naderhand de mogelijkheid om les te geven aan de Koninklijke Academie te Gent en de Academie te Lier.

Daarna waren zijn kunde, expertise en vaardigheden in de typografie goed voor de oprichting in 1969 van het ontwerpbureau Design-team te Antwerpen, samen met de ontwerpers Rob Buytaert, Luk Mestdagh en Rudy Verelst.

Het leven neemt soms een korte andere wending. De typografie wordt afgewisseld in 1976 met de bouw van barokfluiten en hij oogst veel succes op internationale muziekfestivals van oude muziek.

In 1985 richt hij zijn eigen bureau en ‘private press’ De Diamant Pers te Zandhoven op en hervat hij zijn werkzaamheden als boektypograaf.

Bij de vernieuwing van het Plantin Instituut voor Typografie in 1995 werkte hij mee aan het nieuwe curriculum en werd gevraagd als docent voor boekvormgeving en typografie.

Recentelijk bij de oprichting van de nieuwe Expert class Book design werd hij als titularis gevraagd en leidt deze tot en met heden met succes.

Buiten zijn onderwijsopdrachten is Antoon De Vijlder actief betrokken binnen het Plantin Instituut voor Typografie, als organisator van tentoonstellingen, seminaries en lid van de curriculumcommissie, de onderwijscommissie en de raad van bestuur.

Typografie is zijn passie.
Doorheen heel zijn carrière heeft hij tientallen boeken vormgegeven in binnen- en buitenland.

Stijlvol, weg van modeverschijnselen, met zorg vormgegeven en als dienende kritische boektypograaf die steeds rekening houdt met het boek, waar vorm, letter, woord, inhoud, techniek en functie samengaan. Het resultaat is steeds een mooi esthetisch, evenwichtig, dynamisch vormgegeven en technisch perfect boek, waarvoor hij verschillende nominaties verwierf.

Het Plantin Instituut voor Typografie is  bijzonder verheugd dat Antoon De Vylder met dit Laureaatschap Honoris Causa geëerd wordt.