Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
Slide 11
Slide 12
Slide 13
Slide 14
Slide 15
Slide 16
Slide 17
Slide 18
Slide 19
Slide 20
Slide 21
Slide 22
Slide 23
Slide 24
Slide 25
Slide 26
Slide 27
Slide 28
Slide 29
Slide 30
Slide 31
Slide 32
Slide 33
Slide 34
Slide 35
Slide 36
Slide 37
Slide 38
Slide 39
Slide 40
Slide 41
Slide 42
Slide 43
Slide 44
Slide 45
Slide 46
Slide 47
Slide 48
Slide 49
Slide 50
Slide 51
Slide 52
Slide 53
Slide 54
Slide 55
Slide 56
Slide 57
Slide 58
Slide 59
Slide 60
Slide 61
Slide 62
Slide 63
Slide 64
Slide 65

NIEUWS

Inschrijven voor academiejaar 2023–24

Type design
De Expert class Type design is een unieke opleiding waar letterontwerp wordt gecombineerd met onderzoek naar de modellen en conventies uit de Renaissancetijd. De studenten gebruiken voor hun research de collectie van het Museum Plantin-Moretus. De editie 2023–24 is, voor het eerst sinds drie jaar, terug contactonderwijs. De editie 2024-25 zal on-line worden gegeven.
Lees meer op onze Engelse site >

Boekontwerp
Tijdens deze Expert class ontwerp je een boek van A tot Z. Gedurende tien lesdagen (op vrijdag) begeleidt grafisch ontwerper en typograaf Jurgen Persijn je stapsgewijs door het ontwerp- en productieproces van een boek. Schrijf tijdig in want het aantal deelnemers is beperkt.
De Expert class 2023–24 is een Engelstalige, on-line edition. De Expert class 2024-25 wordt terug als contactonderwijs gegeven, in het Nederlands.
Lees meer >

Tweejarige opleiding
Kom je verder professionaliseren tijdens deze tweejarige opleiding, op zaterdag. Je krijgt les van 34 verschillende docenten, allemaal experten op hun terrein. Onze lessen zijn hybride: contactonderwijs, maar we streamen de les waar het kan.
Vanaf volgend semester kan je terug instappen (27 januari 2024).
Lees meer >

In de Korte Modules kan je onderdelen van de Expert classes Typografie & Vormgeving apart mee volgen. Heel bijzonder is bijvoorbeeld de Korte Module Grafische Productie waar je je kennis kan uitbouwen over prepress, drukken en afwerken.


Een onvergetelijke dag voor 24 afgestudeerden

Academische zitting 2023

Op zaterdag 16 september reikten we onze diploma’s uit aan 23 laureaten in een feestelijke ceremonie gehouden in de salons van het Museum Plantin-Moretus. Deze bijzondere gelegenheid bracht afgestudeerden samen uit acht verschillende landen, waaronder België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Polen en de Verenigde Staten. Helaas konden de studenten uit Vietnam, Canada, Brazilië en Chili niet aanwezig zijn.
 

Voorafgaand aan de diploma-uitreiking verzorgde Juanjo López een boeiende gastlezing. Zijn lettertype Graveur, geïnspireerd door stempels en matrijzen uit de museumcollectie, won een gouden onderscheiding tijdens de European Design Awards in 2022.
 

Na de ceremonie genoten we van een gezellige receptie in de prachtige binnentuin van het museum.
 

Afgestudeerd in de Expert classses Typografie en Vormgeving:
Bart Van der Straeten, Roel Speybrouck, Laurien Van Hoey, Martijn Dentant (foto)

Expert class Boekontwerp:
Claire Dekens, Martin Kisjes, Roos Laan, Laura-Lena Uhlmann, Bart Van der Straeten

Expert class Type design:
Kelsey Elder, Duc Cao, Connie Dispa, Coen Fransen, Kasia Friedrich, Alfonso García, Seth Haller, Heather Hobday, Leopoldo Leal, Agnieszka Małecka, Zofia Oslislo, Diego Scaro, Dominik Thieme, Jeremy Vinson

AGENDA

Open dag

Zaterdag 23 september 2023 (11 u., 13 u. en 15 u.)
Wie het aanbod van het Plantin Instituut beter wil leren kennen blokkeert best zaterdag 23 september in de agenda. We hebben dan onze Open Dag: een combinatie van een info-sessie en een museumbezoek. Stil je honger over onze opleidingen, proef de sfeer en bevraag je toekomstige docenten en alumni. Na afloop, of vooraf, heb je de tijd om het museum Plantin-Moretus te ontdekken. Als je wil, kan je de Open dag ook op afstand volgen via Zoom. Inschrijven kan eenvoudig met een mailtje naar plantin.instituut@antwerpen.be

Academische zitting 2023

Zaterdag 16 september 2023, om 11 uur.
Op deze feestelijke zitting reiken we de diploma’s uit aan 26 afgestudeerden van onze Expert classes. Juanjo López, winnaar van een gouden European Design Award in 2022 en alumnus van de Expert class Type design, zal in zijn keynote vertellen over het maken van een revival met stempels en matrijzen uit de collectie van het Museum Plantin-Moretus. Na een feestelijke receptie, kunnen studenten, alumni en Plantinia-vrienden in het auditorium nog twee gastlezingen meemaken. Alleen voor genodigden.

Het Plantin Instituut voor Typografie organiseert Posthogeschool-opleidingen Expert classes Typografie & Vormgeving. Als autonoom instituut biedt het een uniek 2-jarig curriculum aan waarin theoretische inzichten en historische achtergronden gecombineerd worden met actuele technische kennis en praktische vaardigheden. Ben je geïnteresseerd in korte opleidingen, dan kun je kiezen uit korte modules die onderdeel zijn van de Expert classes Typografie & Vormgeving. Daarnaast organiseren we practica Expert class Type design, Expert class Book design en een summerschool, die jaarlijks worden gegeven.

Open Dag 2023
BERICHTEN
Boeken van Chris Brand krijgen een tweede leven

Chris Brand (1921-1998) was een bekend grafisch ontwerper, kalligraaf en lettero ... Lees meer >

Chris Brand (1921-1998) was een bekend grafisch ontwerper, kalligraaf en letterontwerper. We kennen hem van zijn lettertype Albertina (1964).
Zijn familie schonk een deel van Brands boeken aan onze bibliotheek. We tonen enkele pareltjes.
Lees meer >

Sluiten
Kort overzicht van ons opleidingsaanbod

Wil je graag bij ons les volgen, maar ben je nog niet zeker van je keuze? Op onz ... Lees meer >

Wil je graag bij ons les volgen, maar ben je nog niet zeker van je keuze? Op onze kalenderpagina zie je wat er de komende maanden gepland is.
Lees verder >

Sluiten

©2022 | Privacypolicy