Hoge erkenning voor docent en alumnus Jo De Baerdemaeker

Donderdag 19 januari ontving Dr. Jo De Baerdemaeker als eerste in de categorie ‘Kunst’ de eretitel ‘Nieuwe Vlaamse Meesters’. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz overhandigde hem deze eretitel tijdens de Henry Van de Velde Awards in BOZAR. Eerder ontving ook Prof. Dr. Ir. Koenraad Debackere zo’n hoge erkenning in de categorie ‘Wetenschap’.

Vlaanderen is overal in de wereld in veel domeinen bekend voor meesterlijke vakmanschap. Maar vandaag dient zich een nieuwe generatie Meesters uit Vlaanderen aan. Niet alleen in kunst & cultuur, maar eveneens in de creatieve economie & nieuwe industrie, in wetenschap & onderwijs,… Nieuwe Vlaamse Meesters moeten een voorbeeld zijn, een bron van inspiratie, voor een jonge garde aanstormend talent uit Vlaanderen. De benoeming geldt voor het leven. Voor een periode van 6 jaar staat de Nieuwe Vlaamse Meester in zijn subcategorie alleen in de kijker. Na 6 jaar wordt hij opgevolgd door een tweede Nieuwe Vlaamse Meester in de eigen subcategorie.

Dr. Jo De Baerdemaeker is zelfstandig letterontwerper, producent-ontwikkelaar van digitale lettertypes en postdoctoraal onderzoeker. Hij volgde in 2001-2003 aan het Plantin Instituut voor Typografie de Expert class Typografie en Vormgeving. Jo heeft een diploma MA in Typeface Design en behaalde een doctoraat aan de University of Reading. Zijn specialisatie is de font-ontwikkeling voor complexe schrijfsystemen uit de wereld (meer bepaald het Tibetaans, Lantsa, Mongools en Javaans) en meertalige typografie.

In 2012 richtte hij Studio Type op in Antwerpen. Hij werkt samen met internationale type foundries, softwarebedrijven en design studio’s zoals Tiro Typeworks, Microsoft, Monotype, Google, New York Times, Dalton Maag, WIELS, Nottingham Contemporary, Sara De Bondt, Karel de Grote Hogeschool, Branding Today, enzovoort.

Voor de huisstijl van de Vlaamse Overheid ontwierp hij het lettertype Flanders Art, bestaande uit een schreefletter en een schreefloze. Voor de stad Antwerpen kon hij recent een custom font familie maken bestaande uit 3 gewichten (Antwerpen Regular, Antwerpen Small, en Antwerpen Tall) met 5 verschillende hoogtes voor de individuele karakters.

Hij vertegenwoordigt België bij ATypI en is verkozen bestuurslid van de ATypI Board of Directors.

Wij zijn heel blij dat hij aan het Plantin Instituut doceert. In mei zal hij de lessen over Actuele Lettervormen geven. Jo is ook gastdocent aan verschillende internationale kunstopleidingen & universiteiten.

De eretitel ‘Nieuwe Vlaamse Meesters’ is de hoogste erkenning voor internationaal befaamd Meesterlijk Vakmanschap uit Vlaanderen.

Video Jo De Baerdemaeker

U komt meer te weten over deze prestigieuze erkenning op de website van Flanders Trust.

Bekijk zeker ook de prachtige video waarin Jo over zijn werk verteld, gefilmd in het museum Plantin-Moretus (3 minuten).

Terug naar nieuwsbrief voorjaar