NIEUWSBRIEF | JANUARI 2018
 
Elvis Peeters

LAST CALL

Expert class Book design

Practicum start op 12 januari 2018
In dit practicum realiseren de studenten onder deskundige begeleiding twee boekprojecten van auteursbriefing tot drukwerkbegeleiding.
Tekst en beeldmateriaal van twee originele boeken worden aangeleverd. Boektypograaf Antoon De Vylder leidt de Expert class Book design. Hij wordt bijgestaan door Paul Verrept, boektypograaf, uitgever en illustrator.
De reeks bestaat uit tien vrijdagen. Inschrijven kan tot 7 januari.
Wees er snel bij!
Tweejarige opleiding

Semesterieel inschrijven kan nu voor de tweejarige opleiding

Wil je graag de Expert classes Typografie & Vormgeving volgen, maar je hebt de inschrijvingsperiode in september 2017 gemist? Wij hebben goed nieuws, want bij ons kan je twee keer per jaar starten. Dat is het voordeel van ons semestersysteem!

Ons uitgebreid opleidingsprogramma start op 27 januari 2018 en duurt 2 jaar of 4 semesters. Je kan jaar per jaar inschrijven. De term ‘expert classes’ verwijst naar de docenten van ons instituut. Hun jarenlange ervaring met de vele facetten van de grafische sector staan borg voor grote deskundigheid. Maar we willen ook van de studenten echte experts maken. Start nu en studeer samen met een team van enthousiaste studenten en docenten.

Bekijk hier het collegerooster van de twee komende semesters.
Lees verder >

Voorjaar: vijf nieuwe Korte modules


We kennen het allemaal: gebrek aan tijd. Toch wil je jezelf graag verder professionaliseren. Ken je onze Korte modules al? Je kan één of enkele colleges van de tweejarige opleiding apart volgen voor een schappelijke prijs. We hebben enkele pakketten toegevoegd aan ons opleidingsaanbod. 
Ontdek ze alle vijf…

Maatwerk kan ook: zeg ons welke colleges uit de tweejarige opleiding je wenst te volgen, en wij maken je zeer snel een prijsofferte. 

NIEUWE DATA VOOR DE

Workshops Multiscript typografie

23-25 maart en 8-10 juni 2018
In maart kan je tijdens een driedaagse weekend-workshop een stevige introductie krijgen in het werken met niet-Westerse scripts.
Organisatoren Jo De Baerdemaeker en Fiona Ross geven er zowel hoorcolleges als praktische oefeningen en de deelnemers krijgen de unieke opportuniteit om te werken met zeldzame materialen uit de collecties van het Museum Plantin-Moretus en de Non-Latin Type Collection van de universiteit van Reading.

Workshop 1 – Arabic, Syriac & Mongolian scripts:
23-25 maart 2018
Workshop 2 – South Asian scripts:
8-10 juni 2018
Mis deze opportuniteit niet!

Het instituut als uitgever: Elvis Peeters


Elvis Peeters was de zanger van het legendarische Aroma Di Amore. In de Expert class Book design 2017 ging elk van de zes studenten met het materiaal aan de slag. Ieder leverde een origineel ontwerp af waarbij alleen al het grote verschil in gekozen formaat erg in het oog sprong. Het door de jury uitgekozen ontwerp rolde onlangs van de persen. Het fraai vormgegeven hebbeding, een ontwerp van Lee Burden, is voor €14,95 te bestellen op het boekenportaal van Epo.

Plantinia rekent op uw steun


Plantinia wil de alumni van het instituut de kans bieden om toe te treden tot een netwerk voor typografie. De bijdragen voor Plantinia helpen ons om de terugloop in subsidies goed te maken. Voor een klein bedrag kan je bij de vriendenkring Plantinia, PlantinGezel of PlantinGenoot worden. De activiteiten die gepland staan voor 2018 zijn de moeite waard en je kan tegelijk genieten van vele voordelen en kortingen. 

Lees er hier meer over…

Docent in de kijker: Goran Proot

Even voor Kerstmis leidde Goran Proot, onze docent Boekwetenschap, de studenten rond in de eerste tentoonstelling ooit die uitsluitend aan de ontwikkeling van de typografie in de Zuidelijke Nederlanden is gewijd. Deze tentoonstelling, een initiatief van de Vereniging voor Antwerpse Bibliofielen, liep in november en december in de Antwerpse universiteitsbibliotheek. Aan de hand van 46 boeken uit de vroegste periode van de drukpers werd de metamorfose van de vormgeving thematisch geschetst.
De catalogus, die nog steeds te bestellen is, brengt dat verhaal op een heel toegankelijke wijze tot leven. Niemand minder dan Louis Van den Eede verzorgde de vormgeving van deze uitgave. 

Events voor de volgende maanden


Wil je op de hoogte blijven en elkaar ontmoeten? Hierbij een overzicht van de belangrijkste events, symposia en talks… de hele typografische wereld in kaart!
Plantin Instituut voor Typografie | Plantin Genootschap vzw
Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22, B–2000 Antwerpen
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, schrijf u uit.
© 2018