N I E U W S B R I E F  |  J A N U A R I   2 0 1 7 

Nieuwe inschrijvingen, nieuwe korte module, afstuderen, diploma’s, tentoonstellingen, museum Plantin-Moretus, lettertypen, events, publicaties...

Hoge erkenning voor Jo De Baerdemaeker

Op donderdag ontving Dr. Jo De Baerdemaeker de eretitel ‘Nieuwe Vlaamse Meesters’. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz overhandigde hem deze eretitel tijdens de Henry Van de Velde Awards in BOZAR. Deze eretitel is de hoogste erkenning voor internationaal befaamd Meesterlijk Vakmanschap uit Vlaanderen!

Expert classes Typografie & Vormgeving
Semesterieel inschrijven, een nieuw initiatief!

Een jaar wachten hoeft niet meer…
Wees er snel bij!

Heb je de inschrijvingsperiode 2016 gemist? Wil je alsnog colleges volgen in ons uitgebreid opleidingsprogramma? Dan hebben wij goed nieuws. Bij ons kan je twee keer per jaar starten. Dat is het voordeel van ons semestersysteem! Studeer samen met een team van enthousiaste studenten en docenten.

Start nu met het tweede semester van academiejaar 2016-2017 en het eerste semester van academiejaar 2017-2018. Op 28 januari 2017 hervatten de colleges.

Bekijk hier het collegerooster van de twee komende semesters.

Korte module Boekverzorging


In het begin van het nieuwe jaar nemen veel mensen zich voor om met een cursus te starten. Wil je meer weten over de vormgeving van boeken? Gedurende vijf zaterdagvoormiddagen kan je je laten uitleggen wat er allemaal bij komt kijken. Johan Van Looveren, meermaals bekroond grafisch vormgever, vertelt met veel passie over zijn vak. De colleges starten op 28 januari 2017...

Afstuderen aan het instituut, een uitdaging én een kunst


Op zaterdag 1 oktober 2016 werden de diploma’s uitgereikt tijdens de Academische Zitting in de Kunstgalerie De Zwarte Panter te Antwerpen... wij waren erbij!

Laatste 2 weken:
Tentoonstelling Inside/Outside
In de sporen van Plantin


Voor liefhebbers van mooie boeken en originele lettertypes
Écht de moeite!

Alumni@work: Made in Antwerp


Een nieuw font met roots in Antwerpen, Fernando Mello, met zijn nieuwe lettertype FSBrabo (Fontsmith)...

Hierbij een woord van lof over zijn project gepubliceerd door Fontsmith.

Alumni@work: Wouter Soudan


Een project zonder weerga, ontdek een nieuwe Biblia Polyglotta in twaalf talen!...

Speciaal voor deze uitgave werd de letter Textus Plantijn ontworpen, naar eigen zeggen de meest complete fontfamilie!

Alumni@work: Rickey Tax


Rickey Tax, alumnus van het Plantin Instituut voor Typografie, is waarnemend directeur Museum Meermanno, Huis van het boek in Den Haag. Proficiat!

Docenten@work:
dr. Jo De Baerdemaeker


Jo ontwerpt fonts, speciaal voor de  Frankfurter Buchmesse 2016, ‘Eregast Vlaanderen en Nederland’ en voor de Stad Antwerpen... nog meer letters!

Docenten@work: Jan van Krimpen


Unieke letterontwerpen en tekeningen van Jan van Krimpen in Museum Meermanno te ’s Gravenhage. Jan van Krimpen... in een ver verleden docent aan ons instituut.

ATypI Antwerp 2018


Antwerpen: de Typografische Hoofdstad 2018!
De jaarlijkse ‘international conference’ van de Association Typographique Internationale komt naar Antwerpen... typografisch wereldnieuws!

TypoCards


Een nieuwe reeks TypoCards over typografie en het boek...
Spitsvondigheden van bekende typografen en kunstenaars... bekijk de collectie TypoCards!

Vernieuwd museum Plantin-Moretus


Dit wereldvermaarde museum werd totaal gerenoveerd met o.m. een nieuwe leeszaal en een nieuwe opstelling. Laat je meenemen in het bijzondere verhaal van de visionaire uitgever Christoffel Plantin... wat een museum!

Doctoreren met typografie


Frank Blokland docent Expert class Type design verdedigde aan de Universiteit Leiden met succes zijn dissertatie, On the Origin of patterning in movable Latin type. Gutenberg en zijn vakgenoten ontwikkelden een gestandaardiseerd systeem, waarbij zelfs gebruik gemaakt werd van een eenhedenstelling... doctoreren met typografie!

Typografische events in 2017


Wil je op de hoogte blijven en elkaar ontmoeten? Hierbij een overzicht van de belangrijkste typografische events, symposia en talks... de hele typografische wereld in kaart!

Het instituut als uitgever: Book design


Eind vorig jaar, naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Inside/Outside’, publiceerden wij het werk van twee studenten van de Expert class Book design.
‘Kijkverdriet’, vormgegeven door Pieter Nyssen, bundelt enkele autobiografische verhalen waarin schaamte de hoofdrol speelt. Het prachtig geïllustreerde overzichtswerk ‘De O van Giotto is eerst en vooral een tekening’ werd ontworpen door  Liesbeth Bonner en behandelt de artistieke carrière van Paul De Vylder, beeldend kunstenaar en essayist. U kan ze hier bestellen of u stuurt ons een mailtje.

Het instituut als uitgever: Matilda


Begin februari rolt de plaquette ‘Matilda’ van Ann Bessemans van de pers. Leden van onze vriendenvereniging Plantinia ontvangen die plaquettes automatisch. Zij ontvingen ook een uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie van 28 januari 2017. Nog geen lid?
 

Plantin Instituut voor Typografie
Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22, B–2000 Antwerpen
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, schrijf u uit.
© 2017