NIEUWSBRIEF | OKTOBER 2018
 

Expert class Boekontwerp in een nieuwe formule

Practicum op vrijdag, met optioneel theorie-traject op zaterdagvoormiddag
Vanaf dit jaar is er een nieuwe formule voor onze Expert class Boekontwerp. Studenten werken er afzonderlijk en samen aan een meerlagig boekontwerp en delen hun tussentijdse resultaten fysiek en zichtbaar met elkaar. Feedback en coaching on-the-job door docent en vakgenoten kan gemakkelijk plaatsvinden. De cursus biedt ook ruimte om vraagstukken uit de eigen praktijk mee te nemen en voor te leggen aan de docent.
Johan Van Looveren is de nieuwe docent van deze Expert class. Hij is zelfstandig grafisch ontwerper sinds 1996 en docent Grafisch Ontwerp aan LUCA School of Arts Brussel. Johan ontwierp tal van boeken waarvan er enkelen met de Vlaamse ‘Prijs voor de Best Verzorgde Boeken’ werden bekroond. 
Voor wie dat wenst is er ook een extra opleidingstraject met vijf halve dagen theorie, op zaterdagvoormiddag.

Meer info…

Onvergetelijke hoogdagen in Antwerpen

Mis ons verslag niet van de ATypI-conferentie, hier in Antwerpen. Ook Frank Blokland, onze studenten en onze alumni kregen er podium-tijd. Sommige voordrachten zijn ondertussen op YouTube te bekijken. We wijzen je de weg naar een aantal aanraders.

Lees het verslag en bekijk onze tips…

Stralende gezichten bij de academische zitting

Negen studenten ontvingen op zaterdag 22 september hun diploma van geaggregeerde van het Plantin Instituut voor Typografie. Dat gebeurde op een academische zitting in het grote salon, de portrettenzaal van het Museum Plantin-Moretus. Met het mooie nazomerweer konden we de receptie buiten houden in de tuin van galerie De Zwarte Panter.
Lees hier het verslag…

In de kijker: internationale interesse voor de Expert class Type design

Onze tentoonstelling ‘In de sporen van Plantin’ met het afstudeerwerk van de studenten Type design kan rekenen op internationale belangstelling. We lieten de opening samenvallen met de start van de ATypI-conferentie (zie hierboven) en mochten 100 buitenlandse gasten verwelkomen op de vernissage. Op de tentoonstelling kan je het groepswerk en het individueel werk zien van de vijf studenten van dit jaar (uit vijf verschillende landen) en van vijf studenten van vorig jaar die tonen hoeveel vooruitgang ze recent gemaakt hebben. Deze tentoonstelling is nog tot 26 oktober te bezoeken, elke werkdag van 14 tot 17 uur, gratis.
Meer info…

Een selectie uit de tentoonstellingspanelen zal volgende week ook te zien zijn op Tipografía México, in de Universiteit van Monterrey (Mexico). Daar heeft Elí Castellanos, student Type design 2017–18, voor gezorgd. 

De volgende groep studenten voor de Expert class Type design starten op 14 november. Inschrijven is nog steeds mogelijk. We hebben tot nu toe acht studenten, uit vijf verschillende landen! Meer info…

Het college Boekwetenschap en de Korte module Uitgeven

Je kan nu apart inschrijven voor het college Boekwetenschap, gegeven door Dr. Goran Proot. De lessen beginnen bij de productie van het handschrift in de oudheid en de middeleeuwen, en eindigen bij de industrialisering van de boekproductie. Niet te missen.

Dit college vormt het eerste lesblok van de korte module Uitgeven, die bestaat uit vijf verschillende lesblokken. We richten ons hiermee specifiek op personeel van uitgeverijen, vormgevers, prepress-medewerker en iedereen die zijn hart verloren heeft aan het boek. Als je één lesblok volgt, krijg je 30% korting op de andere lesblokken. Ontdek hier het aanbod van de module…
 

Designers’ day op 21 oktober

Op zondag 21 oktober nemen vormgevers, onder wie Gert Dooreman en Stéphanie Jacobs, de barokboeken uit de tijdelijke tentoonstelling ‘Baroque Book Design’ onder de loep en presenteren eigen werk.
Mis ook de andere speciale themadagen niet. Je kan er workshops, lezingen en rondleidingen meepikken, inbegrepen in de prijs van je toegangsticket.

Lees hier over het volledige programma. 

Fundamentele wetten van de typografie

Wil je graag aan de hand van InDesign-oefeningen de wetten van de typografie leren kennen, dan is deze hands-on workshop iets voor jou. Gert Van Echelpoel, alumnus van ons instituut en docent van de UAntwerpen, werkte dit aanbod speciaal voor deze gelegenheid uit voor het After Adobe Max-event van het VIGC op 15 november.

Mooi aanbod voor vormgevers met weinig tijd… 

Ons opleidingsaanbod in kort bestek


Wil je graag bij ons les volgen, maar ben je nog niet zeker van je keuze? Op deze pagina sommen we onze verschillende opleidingen chronologisch op.

Bewaar het overzicht…

Uitstekend handboek voor vormgevers eindelijk vertaald


Deze maand verscheen de Nederlandse vertaling van Robert Bringhursts wereldwijde bestseller The Elements of Typographic Style (versie 4.1). Een boek voor zowel de professionele vormgever als voor iedereen die te maken heeft met het opmaken van tekst en belangstelling heeft voor typografie. Voor deze vertaling schreven de Nederlandse letterontwerpers Dr. Frank E. Blokland en Martin Majoor ieder een voorwoord.

Kom er meer over te weten…

Aankomende evenementen


Lezingen, tentoonstellingen, symposia… Mis niks dankzij onze eventkalender met alle typografische events van de komende maanden.

Bekijk hier het volledige overzicht!
Plantin Instituut voor Typografie | Plantin Genootschap vzw
Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22, B–2000 Antwerpen