NIEUWSBRIEF | NOVEMBER 2019
 
Last call voor het practicum Type design.
Volg de ‘guided tour’ in onze expo.
Nieuw in het aanbod: driedaags college Boekwetenschap in Leiden.

Last call: schrijf je in voor de Expert class Type design

Over twee weken gaat de Expert class Type design terug van start. Dit practicum combineert de research van historisch lettermateriaal uit de collectie van het Museum Plantin-Moretus met het in groep tekenen en produceren van een revival van een renaissance-tekstletter. In het tweede deel werk je individueel aan jouw eigen lettertype of revival.

Zes studenten schreven zich reeds in. Ze komen uit België, Nederland, Duitsland, Italië en Rusland. Je kan je nog inschrijven, maar neem dan snel contact met ons op. Op onze Open Dag van zondag 17 november kan je trouwens overleggen met de studenten van vorig jaar en tips uitwisselen.

Download hier onze cursusomschrijving (pdf, 6 MB).
Lees verder >

Expo: onze studenten geven jou de ‘guided tour’


Twintig studenten Boekontwerp en Type design stellen hun afstudeerwerken voor in de expozaal van het museum. Nog tot aanstaande zondag, 17 november, kan je zelf oordelen over hun boekontwerpen en meer te weten komen over het onderzoek dat onze type designers deden en welke dertien nieuwe lettertypes dat heeft opgeleverd.

Wil je graag wat uitleg van de ontwerpers zelf?
Neem dan de ‘guided tour’ op zondag 17 november om 11 uur. Voor wie vooraf inschrijft leggen we een gratis toegangskaart voor het museum klaar.
Inschrijven via e-mail. Als er voldoende inschrijvingen zijn, herhalen we de uitleg nog eens om 13 uur.
Sfeerfoto’s van de expo >

Expert class Boekontwerp: leer hoe boeken vormgegeven worden in de praktijk


Ook het practicum Boekontwerp wordt terug ingericht vanaf januari. Gedurende negen vrijdagen werkt elke student aan een compleet boekproject. Je wordt van de briefing tot het drukwerk begeleid en gecoacht door Johan Van Looveren, grafisch vormgever/docent. Wil je volgend jaar zelf met jouw boek deel uitmaken van onze tentoonstelling, schrijf je dan tijdig in. 
Lees verder >

Nieuw: driedaags college Boekwetenschap wordt nu ook in Leiden ingericht


Elke twee jaar geeft Goran Proot bij het Plantin Instituut een college Boekwetenschap. Onze studenten zijn steeds erg enthousiast over deze lessen. Goran Proot brengt de materie op een toegankelijke, heel verhalende en interactieve manier, en de studenten krijgen de oude drukken ook van nabij te zien. Daarom hebben we besloten om het vak jaarlijks in te richten, afwisselend in Leiden (NL) en in Antwerpen. Dit driedaags college start op 14 december.
Lees er meer over…

Semesterieel inschrijven kan nu voor de tweejarige opleiding


Wil je graag de Expert classes Typografie & Vormgeving volgen, maar je hebt de inschrijvingsperiode in september gemist? Geen probleem, want dankzij het semestersysteem kan je ook in januari starten. 

Ons opleidingsprogramma start op 25 januari 2020 en duurt 2 jaar of 4 semesters. De term ‘expert classes’ verwijst naar de docenten van ons instituut. Hun jarenlange ervaring met de vele facetten van de grafische sector staan borg voor grote deskundigheid. Maar we willen ook van de studenten echte experts maken. Schrijf in en studeer samen met 11 andere gemotiveerde studenten en 30 doorwinterde docenten.
Bekijk hier het collegerooster van de twee jaar.
Lees verder >

Veel stralende gezichten op onze academische zitting


Op zaterdag 5 oktober ontvingen 22 studenten hun diploma van het Plantin Instituut. Ramiro Espinoza was onze keynote spreker. We openden de tentoonstelling met het afstudeerwerk van de practica Type design en Boekontwerp. Rond het werk van boektypograaf Louis Van den Eede was er dat weekend ook nóg een tentoonstelling.
Bekijk hier het verslag >
Plantin Instituut voor Typografie | Plantin Genootschap vzw
Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22, B–2000 Antwerpen
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, schrijf u uit.
© 2019