NIEUWSBRIEF | NOVEMBER 2018
 
November brengt een aantal nieuwe initiatieven voor liefhebbers van boeken en boekvormgeving. Wil je je verder professionaliseren? We hebben korte en lange opleidingen voor jou. Maar er is nog meer nieuws…

Last call: schrijf je in voor de korte module Uitgeven


In deze korte module kan je enkele colleges uit de zaterdagopleiding mee volgen met de andere studenten. Niet alleen krijg je de uitleg van specialisten uit dit vakgebied, ook de interactie met de andere studenten is heel verrijkend. 

Je kan inzicht krijgen in het huidige landschap van uitgeverijen in Vlaanderen en Nederland. Je krijgt meer zicht op de redactionele en productionele aspecten van een uitgave en op de vermarkting ervan. Wat bepaalt de prijs van een boek? Hoe haalbaar of winstgevend zijn digitale boekvormen in de praktijk?

Bekijk hier onze flyer.
Lees verder >

Semesterieel inschrijven kan nu voor de tweejarige opleiding


Wil je graag de Expert classes Typografie & Vormgeving volgen, maar je hebt de inschrijvingsperiode in september gemist? Geen probleem, want dankzij ons semestersysteem kan je twee keer per jaar starten. 

Ons uitgebreid opleidingsprogramma start op 26 januari 2019 en duurt 2 jaar of 4 semesters. Je kan jaar per jaar inschrijven. De term ‘expert classes’ verwijst naar de docenten van ons instituut. Hun jarenlange ervaring met de vele facetten van de grafische sector staan borg voor grote deskundigheid. Maar we willen ook van de studenten echte experts maken. Start nu en studeer samen met 14 andere gemotiveerde studenten en 29 doorwinterde docenten.
Bekijk hier het collegerooster van de twee jaar.
Lees verder >

Expert class Boekontwerp: leer hoe boeken gemaakt worden in de praktijk


Wil je zelf leren hoe non-fictie boeken gemaakt worden, van de briefing tot het drukwerk? Wil je volgend jaar zelf deel uitmaken van onze tentoonstelling? Er zijn nog plaatsen vrij in de volgende Expert class Boekontwerp die start op vrijdag 25 januari 2019.

Johan Van Looveren is de coach van dit boeiend practicum. We hebben nu acht inschrijvingen, dus schrijf je tijdig in. 
Doe jij ook mee?

De invloed van Gerard Unger zal zich nog lang laten voelen


Vrijdag 23 november overleed Gerard Unger, vijf maanden nadat ook zijn vrouw Marjan de strijd tegen kanker had verloren. De 38 lettertypes die hij ontwierp, worden overal ter wereld gebruikt. Zijn boeken, zoals ‘Terwijl je leest’ of ‘Theory of Type Design’, zullen nog lang vormgevers scholen en inspireren.
Lees er meer over…

Kunstenaarsboeken van galerie De Zwarte Panter


Met haar vijftigjarig bestaan is galerie De Zwarte Panter de oudste voor hedendaagse kunst in Vlaanderen. Om dit te vieren ontving galerist Adriaan Raemdonck op 11 juli het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. Vanaf 6 december loopt in de Nottebohmzaal een jubileumtentoonstelling met een selectie verrassende bibliofiele edities, waarin woord en beeld elkaar aanvullen. Daarnaast zullen affiches van de galerie de oude expo’s opnieuw tot leven brengen. 
Lees er meer over…

Doe mee met internationale poster-wedstrijd in Antwerpen


Twee jonge ontwerpers, afgestudeerd aan Sint Lucas Antwerpen, willen een nieuw initiatief lanceren: het Antwerp Poster Festival. Van 9 tot 17 maart 2019 zal het publiek kunnen kennismaken met de mooiste posters internationaal. Een internationale jury zal de inzendingen beoordelen en de beste posters worden in het PAKT tentoongesteld.
Stuur je inzending tijdig in…

Mooi marginaal:
de mooiste bibliofiele en marginale uitgaven 2012–2017


Vorige vrijdag is in Amsterdam de zesde editie van Mooi Marginaal voorgesteld, met de 50 beste werken uit de periode van 2012–2017. Je kan die fraaie boeken en boekjes bewonderen op een tentoonstelling of je kan de catalogus bestellen voor een ‘prikje’.
Lees er hier meer over…

Essays over boeken en geschiedenis


De Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis is met een nieuwe reeks publicaties gestart onder de naam ‘Augetur’. Het eerste boek is een Festschrift voor prof. Chris Coppens, voor zijn zeventigste verjaardag. Coppens was tot tien jaar geleden onze docent Boekwetenschap. Bekende namen werkten aan het boek mee: David McKitterick, Goran Proot, Paul Needham en Paul Hoftijzer, om er maar enkele te noemen. Nog tot 6 december kan je het boek aan een lage voorintekenprijs aankopen.
Meer over de inhoud…

Ambitieus Rosart-revival project in de laatste rechte lijn


Drie laureaten van de Expert class Type design brengen dit voorjaar, na vier jaar arbeid, een ambitieus revival-project op de markt. Het gaat over een interpretatie van letters en ornamenten van Jacques-François Rosart (1714–1777), een stempelsnijder die voornamelijk werkzaam was in Haarlem en Brussel. Dit zal resulteren in een omvangrijke collectie fonts: acht gewichten/stijlen gebaseerd op zijn tekst- en displaylettertypen, 800 ornamenten en vier sets sierkapitalen. Het is niet de eerste set van digitale revivals gebaseerd op de lettertypen van Rosart, maar het is ongetwijfeld de meest uitgebreide collectie in deze categorie ooit.
Bekijk de prachtige foto’s!

Laatste weken voor de expo Baroque Book Design

De mooie tentoonstelling over het boek in de barok sluit op 6 januari. Stel je bezoek dus niet meer uit en kom te weten waarom een uitgever als Balthasar I Moretus samenwerkte met vooraanstaande kunstenaars zoals Peter Paul Rubens. En ook hoe uitgevers zoals Visual Editions nu het boekenvak vernieuwen.

Voor individuele bezoekers is er op 16 december nog een speciale thema-dag geprogrammeerd. Je kan er workshops, lezingen en rondleidingen meepikken.
Lees verder…

Agenda voor de volgende maanden


Wil je op de hoogte blijven en elkaar ontmoeten? We maken telkens een overzicht van de belangrijkste events, symposia en talks, zoals bijvoorbeeld ‘Made in Belgium’ over de geschiedenis van het Belgisch grafisch ontwerp.
Blijf op de hoogte!
Plantin Instituut voor Typografie | Plantin Genootschap vzw
Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22, B–2000 Antwerpen
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, schrijf u uit.
© 2018