NIEUWSBRIEF | JANUARI 2021
 
De Expert class Boekontwerp heeft een nieuwe formule.
Schrijf in voor Korte modules zoals ‘Boekverzorging’ of ‘Digitaal letterontwerp’.
Voor onze internationale studenten herhalen we ‘Boekwetenschap’ in het Engels.

Online editie van de Expert class Boekontwerp

De Expert class Boekontwerp volgt een nieuwe formule: we organiseren de tien lessen in afstandsleren. Wilde je vroeger al inschrijven, maar zag je op tegen de reistijd naar en van Antwerpen? Dan krijg je nu eenmalig de gelegenheid om de Expert class in afstandsleren te volgen. 

Ook indien er straks onder de Corona-maatregelen weer les kan worden gegeven in het Museum Plantin-Moretus zelf, blijven we de lessen online streamen. Om een vlot les volgen te garanderen laten we maximaal tien deelnemers toe, dus schrijf tijdig in.

Docent: Jurgen Persijn (practicum) en Johan Van Looveren (theorie)

Lees verder >
Download hier onze cursusomschrijving (pdf).

Korte module ‘Boekverzorging’

De vijf theoretische hoorcolleges van telkens drie lesuren uit de Expert class Boekontwerp kunnen ook zonder de praktijkvorming gevolgd worden. Deze hoorcolleges worden gegeven door grafisch ontwerper en typograaf Johan Van Looveren op zaterdagvoormiddag. De lessen worden via Zoom gestreamd.

Lees verder >

Semestrieel inschrijven voor de tweejarige opleiding: het kan nu


Wil je graag de Expert classes Typografie & Vormgeving volgen, maar je hebt de inschrijvingsperiode in september 2020 gemist? Geen probleem want bij ons kan je twee keer per jaar starten. De lessen hernemen op 16 januari 2021 en de volledige opleiding duurt 4 semesters. Je kan jaar per jaar inschrijven. De term ‘Expert classes’ verwijst naar de docenten van ons instituut. Hun jarenlange ervaring met de vele facetten van de grafische sector staan borg voor grote deskundigheid. Maar we willen ook van de studenten echte experts maken. Start nu en studeer samen met een team van enthousiaste studenten en docenten.
Lees verder >
Bekijk het collegerooster van de vier semesters.

Belangrijke schenking aan onze bibliotheek


Henk Gianotten, tot 2000 marketing manager bij Tetterode (nu Heidelberg Benelux), schenkt een groot deel van zijn boeken aan de bibliotheek van het Plantin Instituut. Honderden boeken, waaronder heel wat recente uitgaves, vervolledigen nu de Louis Van den Eede-bibliotheek.
Wij stellen je een aantal pareltjes uit de collectie voor en vertellen meer over de persoon van Henk Gianotten.
Lees verder >

Schrijf nu in voor de Korte module ‘Digitaal letterontwerp’


In deze korte lessenreeks op zaterdagnamiddag leer je over de technologie achter fonts en ga je zelf aan de slag met LetterModeller. Met deze software kan je lettervormen transformeren aan de hand van parameters en met de ingebouwde glyph-editor kan je die vormen heel precies bewerken. Thuis werk je verder aan je lettertype (onderkast en kapitalen) en je deelt je resultaten in de besloten, online groep. De bekende letterontwerper dr. Frank E. Blokland is daarbij je coach.  
Lees verder >

Nieuw: ‘History of the book’


Het college ‘Boekwetenschap’ is erg geliefd bij onze studenten en daarom herhalen we in maart deze lessen in een nieuwe formule. We zullen ze voor het eerst aanbieden in het Engels zodat ook internationale studenten dit driedaags college mee kunnen volgen. De colleges zullen live worden gegeven vanuit ons leslokaal in het Museum Plantin-Moretus, maar internationale studenten kunnen de lessen volgen via Zoom. We zullen een aantal oude drukken uit de collectie van het museum van nabij kunnen bekijken. De docent, dr. Goran Proot, brengt ook voorbeelden mee uit zijn eigen collectie.
Lees er meer over op onze Engelse site…
Er zijn nieuwe TypoCards! Binnenkort hoor je hier meer over…
Plantin Instituut voor Typografie | Plantin Genootschap vzw
Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
Als je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, schrijf je uit.
© 2021