NIEUWSBRIEF | AUGUSTUS 2020
 
We brengen gevarieerde programma’s met afstandsleren en contactonderwijs, waarover je alles te weten kunt komen op onze Open dag. Weinig tijd? Volg de Korte module Uitgeven of het college Boekwetenschap.

Maatoplossingen brengen variatie in ons onderwijsaanbod


In onze Expert classes Typografie & Vormgeving die op zaterdag wordt gegeven, krijgen onze studenten college van niet minder dan 32 docenten, allemaal specialisten in hun vak. Met hen bekijken we, college per college, hoe de leerstof het best kan worden aangebracht: via contactonderwijs of met afstandsleren. Voor de eerste maanden resulteert dat in een blended programma waarbij twee derde van de vakken in het leslokaal zullen worden gegeven.

Lees hoe we het zullen aanpakken >
Bekijk het jaarprogramma >

Schrijf je in voor de Expert class Type design

Iets vroeger dan gewoonlijk, op 14 oktober, gaat de Expert class Type design terug van start. Dit practicum combineert de research van historisch lettermateriaal uit de collectie van het Museum Plantin-Moretus met het in groep tekenen en produceren van een revival van een renaissance-tekstletter. In het tweede deel werk je individueel aan jouw eigen lettertype of revival.

Ook hier hebben we een blended programma: de eerste drie lessen worden via afstandsleren gegeven. Vanaf december werken we met contactonderwijs. Op afspraak kunnen de studenten in de leeszaal terecht voor hun onderzoek.

Lees verder >
Download hier onze cursusomschrijving (pdf).

Open dag: op afspraak in het leslokaal of via Zoom


Op zaterdag 29 augustus 2020 vindt de tweede open dag van het instituut plaats en dit is hét moment om je te informeren over het opleidingsaanbod. Je kunt het lesmateriaal inzien en het afstudeerwerk van de practica. We zullen je laten zien hoe we de lessen tijdens de lockdown via afstandsleren hebben voortgezet.
We houden drie sessies met telkens maximaal vier deelnemers, om 11 uur, 13 uur en 15 uur. Je kan ook aan de sessies deelnemen via Zoom. Als de datum niet past voor jou, dan maken we een afspraak voor een extra sessie.
Lees verder >

Korte Module over boeken en uitgeven


Ook in deze tijd voelt iedereen de noodzaak om zich verder te professionaliseren. Maar dat is sneller gezegd dan gedaan. Wist je dat je de hoorcolleges van de zaterdagopleiding ook apart kunt volgen als korte module? De module Uitgeven bestaat uit vijf colleges waaruit je vrij kan kiezen. Of je volgt ze allemaal. Deze module is ideaal als je werkt bij een uitgeverij, als je vormgever bent of prepress-medewerker,… of gewoon omdat boeken je fascineren.
Lees verder >

Schrijf je in voor de Expert class Boekontwerp


Ook het practicum Boekontwerp wordt terug ingericht vanaf januari. Gedurende negen vrijdagen werkt elke student aan een compleet boekproject. Je wordt van de briefing tot het drukwerk begeleid en gecoacht door Johan Van Looveren, grafisch vormgever/docent.  
Lees verder >
Download hier onze cursusomschrijving (pdf).

Het college Boekwetenschap wordt opnieuw aangeboden


De colleges van onze zaterdagopleiding worden elke twee jaar herhaald. Er zijn een paar uitzonderingen die elk jaar terugkomen. Over de lessen van Goran Proot zijn onze studenten steeds erg enthousiast. Goran Proot brengt de materie op een toegankelijke, heel verhalende en interactieve manier, en de studenten krijgen de oude drukken ook van nabij te zien. Daarom hebben we besloten om de lessen jaarlijks in te richten. Dit college start op 26 september.
Lees er meer over…

Alumnus in de kijker: Stijn Cremers


Een van onze Expert class Type design alumni zal binnenkort het lettertype releasen waar hij in de cursus aan begon, bijna 10 jaar geleden. DTL Estuary is een mooi, origineel ontwerp dat doet denken aan achttiende-eeuwse letters en dat zeer geschikt is voor redactioneel werk. 
Stijn Cremers heeft oog voor detail. Kijk bijvoorbeeld naar de onderkast y, hoe de bovenste schreven zijn afgerond (hoekig van binnen en rond van buiten) en de staart rond en scherp combineert. DTL Estuary komt binnenkort op de markt, maar kan al worden getest op deze site.

Hendrik D.L. Vervliet (1923-2020) leeft voort in zijn boeken


Op woensdag 5 augustus overleed prof. dr. Hendrik D.L. Vervliet. Hij was een van de oprichters van het Plantin Instituut en adjunct-conservator van het Museum Plantin-Moretus. Hij was in heel de wereld bekend als een van de belangrijkste kenners van de zestiende-eeuwse typografie. Zijn boeken over de Renaissancistische drukletters fungeren als een kompas voor onze studenten Type design. Naar aanleiding van dit overlijden publiceren wij een artikel van Ludo Simons over hem. 
Blik terug op dit mooie leven >
Plantin Instituut voor Typografie | Plantin Genootschap vzw
Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
Indien je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, schrijf je uit.
© 2020