NIEUWSBRIEF | APRIL 2019
 

Nieuw! Summerschool over typografie

In samenwerking met de Universiteit Antwerpen.
Al tien jaar geeft Dr. Frank E. Blokland aan het Plantin Instituut de Expert class Type design. Heel wat bekende type designers volgden al dit practicum en de interesse uit het buitenland is groot. Blokland zal van 2 tot 6 september voor ons ook een summerschool over typografie geven, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.

Hij zal ons doen nadenken over typografische conventies die we al te vaak als evident aannemen. Wanneer en waarom dienen lettertypes te worden aan- of afgespatieerd? Hebben we eigenlijk ligaturen nodig? Welke lettertypes kunnen we goed combineren en welke beter niet? Met welke keuzes kunnen we documenten makkelijker leesbaar maken? Voor dit intensief, vijfdaags programma krijgt hij de hulp van zeven gastsprekers.
Deze summerschool wordt gegeven in het Engels.
Bekijk het programma en geniet van de early bird-korting!

Leer ons (beter) kennen op de Open dag, op 27 april


Naast de summerschool en de bekende tweejarige opleiding op zaterdag, kan je bij ons ook terecht voor korte modules en practica Type design en Boekontwerp. Wil je ons aanbod beter leren kennen of twijfel je nog over de lessen, kom dan naar onze Open Dag op zaterdag 27 april.

Je kan er praten met docenten en studenten en een gratis proefles mee volgen. Na afloop kan je nog gratis het Museum Plantin-Moretus bezoeken.
Bekijk het dagprogramma >

Opleidingsaanbod in kort bestek


De Expert class Type design en de Korte module Grafische Productie komen dit najaar ook terug. Wil je een chronologisch overzicht van ons aanbod op één pagina, kijk dan hier.

In de kijker: practicum InDesign


Eind mei organiseren we voor de derde keer onze tweedaagse, praktische cursus InDesign voor gevorderden. Tina De Souter, een grafisch ontwerper die dit practicum al volgde, getuigt erover: ‘Ik heb heel erg veel bijgeleerd en stond versteld van wat allemaal nog mogelijk is met InDesign. Er is bij wijze van spreken een hele nieuwe wereld voor mij geopend. We hebben veel plezier gehad aan de lessen en aan de manier van lesgeven. Ik raad het alle studenten aan.’

Bijzonder is dat je in deze cursus met grep leert werken en daardoor heel wat tijd kan besparen. Verder komen een pak typografische snufjes aan bod.
Studenten en vrienden van Plantinia hebben korting.
Ontdek de cursusinhoud >

In de kijker: editoriaal ontwerp


Jan Paul van der Wijk gaf twee jaar geleden voor het eerst het college Editoriaal ontwerp. Hij gunt ons in deze lessen een blik achter de schermen bij het NRC. Verschillende magazines zoals NRC DeLuxe, NRC Focus, next.one en de krant nrc.next werden door hem ontwikkeld.
In mei wordt dit college herhaald en je kan er apart voor inschrijven. Van der Wijk is een boeiende en uitstekend onderlegde verteller. Bijzonder is dat ook de digitale toepassingen niet worden vergeten.
Schrijf je in!

Grotesken van de renaissance tot nu


Grillig, bizar, monsterachtig, maar ook karikaturaal en lachwekkend…
Vorig weekend opende de tentoonstelling ‘De Grotesken’ in het museum Plantin-Moretus en wie ze al gezien heeft is laaiend enthousiast. Met de studenten en de PlantinGenoten van Plantinia bezoeken we de tentoonstelling op vrijdag 10 mei, gegidst door Virginie D’haene, een van de projectleiders van de tentoonstelling. Wil je ook graag de uitnodigingen van Plantinia ontvangen, sluit je dan aan.
Over de tentoonstelling…
Over Plantinia…

Interessante video over Gerard Unger


Gerard Unger, die op 23 november 2018 overleed, wordt erg gemist. Op YouTube kan je de video bekijken die gemaakt is van het avondvullend eerbetoon dat een aantal van zijn vrienden brachten. Hansje van Halem, Chris Vermaas, Erik Spiekermann, Frank E. Blokland, Ann Bessemans, Mathieu Lommen en Paul Mijksenaar werkten eraan mee.
Meer over Gerard Unger

Extra sessies van ATypI Antwerpen die je kan herbekijken


Na de ATypI-conferentie in Antwerpen verschenen heel wat video’s van de sessies in de Arenbergzaal op YouTube. Het videomateriaal van de talks in de AP-hogeschool kwamen dit voorjaar nog op de site. Wie interesse heeft in letterontwerp moet deze video’s met de uitleg door de studenten, de alumni en de docent van de Expert class Type design zeker bekijken.
Nog meer Youtube-links…

Art Nouveau-boeken in Den Haag


Huis van het boek, de samenwerking van Museum Meermanno en de KB, viert de schoonheid van Art Nouveau-boeken. De tentoonstelling stelt het werk van drie pioniers centraal: Dijsselhof, Lion Cachet en Nieuwenhuis. Zij zorgden van 1890 tot 1910 voor de hoogtijdagen van het boek als esthetisch object. Te zien zijn onder andere het unieke, met de hand ingekleurde, exemplaar van Kunst en samenleving van Dijsselhof en de portefeuillekast van Nieuwenhuis met daarin de luxe uitvoering van de Rembrandt-portefeuille van Lion Cachet.
Check ook de zaterdagse workshops van de Maand van de Kalligrafie (april), eveneens in het Meermanno.
Over de tentoonstelling…
Over de Maand van de Kalligrafie…

Grafiekfestival Drukdrukdruk

Het weekend van 4 en 5 mei wordt het grafiekfestival Drukdrukdruk georganiseerd, overal in België. Grafiekfans in heel het land tonen je hun werk en hun werkplek en er zijn veel workshops.

Tegelijk heropent de vernieuwde opstelling van de drukkerijafdeling van het Gentse Industriemuseum (vroeger MIAT genoemd). Het Instituut zal een stand bemannen op de Margemarkt in het museum.
Bekijk het programma…

Agenda voor de volgende maanden


We willen je danken omdat je onze nieuwsbrief volgt. Wij volgen ook graag de lezingen, opleidingen of tentoonstellingen van andere organisatoren. De interessantste events, waarvan we weten dat ze jou zullen interesseren, hebben we hier opgelijst.
Blijf op de hoogte!
Plantin Instituut voor Typografie | Plantin Genootschap vzw
Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22, B–2000 Antwerpen
Indien je deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, schrijf je uit.
© 2019