NIEUWSBRIEF | APRIL 2018
 

Open dag

Leer ons beter kennen op zaterdag 28 april
Aanstaande zaterdag zetten wij onze deuren open voor iedereen die geïnteresseerd is in onze opleidingen.
Op het programma staat onder andere een proefles van Frank E. Blokland. Verder is er de mogelijkheid om naar de ervaringen van huidige studenten en alumni te luisteren, vragen te stellen aan de docenten en het lesmateriaal in te zien. Na afloop ontvang je een gratis toegangsticket om het Museum Plantin-Moretus te bezoeken. 
De Open dag is tevens de startschot voor de inschrijvingen voor de opleidingen Expert classes Typografie & Vormgeving, Expert class Type design en de vernieuwde Expert class Book design.  
Aanmelden voor de Open dag kan tot 27 april door een mail te sturen naar plantin.instituut@stad.antwerpen.be.

Dit is hét moment om je te informeren over ons opleidingsaanbod!

In de kijker: Korte module Auteurs- en mediarecht

Het auteursrecht geldt tegenwoordig niet meer voor alleen de inhoud van boeken. Ook voor ontwerpers is het van groot belang. Hoe kun je je creatief werk beschermen? En wat wordt er eigenlijk precies beschermd door het auteursrecht? 

Advocate Heidi Waem leert het je in deze korte module. Waem werkt aan de balie te Brussel en is gespecialiseerd in privacy wet- en regelgeving en intellectuele eigendomsrechten.  

Bekijk hier de details over deze nieuwe korte module Auteurs- en mediarecht.

In de kijker: Korte module Scherm- en webfonts

De ontwikkeling van webtechnologie brengt veel toekomstperspectief voor ontwerpers en developers. In deze korte module vertelt docent Jo De Baerdemaker over de verschillen tussen lettertypes in drukwerk en op het scherm en over de evolutie van het ontwerp. Wat zijn precies de mogelijkheden? En waar moet je rekening mee houden? Tijdens de lessen komen verschillende cases aan bod en wordt er ingegaan op de verschillende typografische principes voor deze twee disciplines. 

Bekijk hier de details over de korte module Scherm- en webfonts.

Practicum InDesign

Ben je begin juli nog niet toe aan zomervakantie? Niet getreurd! Op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli organiseert het instituut een practicum InDesign. Tijdens deze tweedaagse cursus leer je tips en tricks om zo efficiënt mogelijk met dit opmaakpakket te werken. Na de uitleg ga je direct zelf aan de slag met het vormgeven van boeken en tijdschriften. Door deze oefeningen ontwikkel je een feeling voor microtypografie waar je nog lang plezier van zult hebben.   

Bekijk hier het volledige programma. 

Kalenderwedstrijd

Op 22 maart reikte ons bestuurslid Paul Adriaensen de Prijs voor Typografie uit aan Geeke Voortman. De prijs bevat het diploma en de gesigneerde Art Print Kleine Mythologie als Alfabet van Jan Vanriet. Voortmans ontwerpbureau Wie maakt het? werkte voor de inzending van dit jaar samen met Drukkerij Gianotten. Samen hebben zij een agenda en notebook ontworpen die in een omslag verpakt zijn. 

Lees hier meer over de uitreiking en het winnende ontwerp. 

Mis onze uitnodigingen niet: sluit je aan bij Plantinia


Onze vriendenvereniging Plantinia heeft het jaar goed ingezet met twee studiebezoeken, aan Antilope De Bie Printing, én aan de drukpersencollectie van Patrick Goossens. Je kunt nog altijd aansluiten, zodat je ook uitgenodigd wordt voor onze studiebezoeken, het InDesign-practicum, de opening van onze tentoonstelling en de academische zitting. PlantinGezel worden kan al vanaf 30 euro. 

Bekijk hier de jaarkalender en alle voordelen!

Aankomende evenementen


Lezingen, tentoonstellingen, symposia… Mis niks dankzij onze eventkalender met alle typografische events van de komende maanden.

Bekijk hier het volledige overzicht!
Plantin Instituut voor Typografie | Plantin Genootschap vzw
Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22, B–2000 Antwerpen
© 2018