De mooiste bibliofiele en marginale uitgaven 2012–2017

Op Koppermaandag, 7 januari, start in Gouda de tentoonstelling Mooi Marginaal met de 53 beste werken uit de periode van 2012–2017. Je kan die fraaie boeken en boekjes bewonderen op de tentoonstelling of je kan de catalogus bestellen voor een ‘prikje’.

Dit keer is een keuze gemaakt uit 187 inzendingen van Nederlandse en Vlaamse drukkers. Dat waren er zoveel omdat er door een bestuurswissel bij de Stichting Laurens Janszoon Coster een tijdlang geen initiatieven meer geweest waren. Bert Rigters, alumnus van ons Instituut en trekker van de alumni-organisatie Initiaal, is een van de organisatoren.

In de catalogus is goed te zien hoe groot de verscheidenheid is van gebruikte druktechnieken. Oude gietijzeren persen met loden letters worden nog regelmatig ingezet, en bewijzen hiermee dat deze techniek ook in de moderne tijd, een prachtig middel is om een uitgave tot stand te brengen. Maar we zien ook andere middelen zoals bijvoorbeeld digitale druk en Riso-print. Om nog maar te zwijgen over alle verschillende soorten bindwijzen die gebruikt worden.

De jury had geen makkelijke klus aan de beoordeling. Spreken we nog over drukwerk als de oplage 1 is? En is een oplage van meer dan 1000 nog wel marginaal? Mogen professioneel gebonden boeken ook meedoen, of moet alles in huis geproduceerd zijn? De beoordeling geschiedde aan de hand van vijf criteria: vormgeving, typografie en druk, band en presentatie, originaliteit en uitgeefprestatie.

Je kunt de catalogus, hierboven afgebeeld, bestellen door € 10,00 (incl. verzendkosten binnen Nederland, € 16,00 voor België) over te maken op rekening NL86 RBRB 0706 3704 30 t.n.v. St. Laurens Janszoon Coster in Leiden, onder vermelding van je adresgegevens. Of stuur een e-mail met je gegevens naar info@mooimarginaal.org. De uitgave toont prachtige foto’s die de werken goed doen uitkomen. De vormgeving en de fotografie is van Sander Pinkse. De catalogi, met hardcover, werden gedrukt op Savile Row Plain dat geschonken werd door Fedrigoni.

De tentoonstelling zal te zien zijn in verschillende steden.
Van 7 januari tot en met 9 maart in de Drukkerswerkplaats in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Gouda. Toegang gratis.
24 november 2019 t/m 23 februari 2020: Centre Céramique, Maastricht
1 t/m 31 maart 2020: Noord-Hollands Archief, Haarlem
1 juli t/m 31 augustus 2020: Openbare Bibliotheek Leiden
Meer info daarover op de website.


Terug naar nieuwsbrief november