Nieuwe video’s van ATypI 2018 zijn on-line

Frank Blokland, onze studenten van de Expert class Type design, en ook de alumni konden in september op ATypI 2018 hun werk presenteren, maar hun talks waren op YouTube eerder nog niet te vinden. We zijn heel blij dat daar sinds 29 januari verandering in is gekomen. We hebben de links hieronder verwerkt. Veel kijkplezier.

 • Onze studenten Elí Castellanos en Eloïse Parrack deelden de conclusies uit hun onderzoek naar de standaardisering en systematisering in de stempels en matrijzen van Hendrik van den Keere. Ze vergelijken zijn letters in heel verschillende groottes, ruwweg van corps 6 tot aan corps 22. In de drukwerken van Christoffel Plantin zijn de kleine corpsen relatief gezien veel vetter dan de titelletters. Verrassend was dan ook dat onder de microscoop de gebruikte stempels bleken te vertrekken van hetzelfde patroon.
  Expert class Type Design
  Eli Castellanos, Eloïse Parrack
 • Alumni Walda Verbaenen en Michel Paré vertelden over hun ervaringen tijdens de Expert class Type design, vier jaar geleden, waar ze een diepgaand onderzoek deden naar de ‘Grand Canon Romain’ van de stempelsnijder Jacques-François Rosart. Het groepsproject dat, naast de research, ook een gezamenlijke revival omvatte, groeide verder uit in een diepgaande zoektocht binnen de omvangrijke collectie van deze Belgische lettersnijder, waaronder ook de versierde kapitalen en ornamenten aan bod kwamen. Hun Rosart-ornamenten zijn nu op de markt en hun onderzoek zal getoond worden in een tentoonstelling volgend jaar.

 • Onze docent Dr. Frank E. Blokland is ook met iets nieuws bezig. Hij laat momenteel Stan Nelson een beperkt aantal stempels maken die passen bij drie revivals van de Dutch Type Library, alle gebaseerd op letters van Hendrik Van den Keere: een textura, een romein en een rotunda. Deze letters lijken op het eerste zicht heel verschillend maar uit Bloklands onderzoek is gebleken dat als je de letters terugbrengt op eenzelfde corpsgrootte er veel gelijkenissen zijn in gewicht en proporties. Van den Keere paste een standaardisatie en een systematisering toe en de verschillende letters blijken een morfologische verwantschap te hebben. Met de nieuwe stempels van Stan Nelson is de cirkel rond, want het diepgaand onderzoek dat de digitale revivals mogelijk maakte, zal via deze stempels leiden tot nieuwe matrijzen en tot nieuwe loden drukletters.
  Dr. Frank E. Blokland
  Dr. Frank E. Blokland

Je vindt de playlist van AtypI 2018, gehouden in Antwerpen, op YouTube.

Nog meer interessante tips kan je lezen in ons verslag van deze editie van ATypI.


Terug naar nieuwsbrief april