Kalenderwedstrijd 2018

Kalenderwedstrijd1

Het Plantin Instituut feliciteert Geeke Voortman met het winnen van de Typografie-prijs in de Kalenderwedstrijd! De prijs werd op 22 maart uitgereikt door onze bestuurder Paul Adriaensen in Bodegraven (NL).

Vorig jaar stemde het publiek massaal op Voortmans inzending en won ze de Kalenderwedstrijd-Award. Voor haar inzending van dit jaar werkte zij samen met Drukkerij Gianotten. Haar doel is om de mooiste en meest praktische agenda te ontwerpen. De kenmerkende verticale indeling met drie blokjes per dag blijkt al jaren een succesformule te zijn. Inmiddels is dit de achtste editie van haar Design-agenda.

Het exemplaar dat de Prijs voor Typografie won, bestaat uit een agenda en een notebook die samen in een omslag verpakt zijn. Deze verpakking maakt het mogelijk om de boekjes ook apart van elkaar te kunnen gebruiken. Samen vormen zij een mooi geheel en dit maakt het geheel uitermate geschikt als geschenk.

WinnendeAgenda

In 2009 begon Geeke Voortman met haar bedrijf Wie Maakt Het in Haarlem en sindsdien werkt ze als zelfstandig grafisch ontwerper. Ze ontwerpt logo’s, huisstijlen, boeken, brochures, nieuwsbrieven en websites. Daarvoor werkte ze onder andere als communicatiemedewerker bij het Rudy Uytenhaak Architectenbureau en het Groninger Museum. Haar doel is om te streven naar een optimaal resultaat in de vorm van grafische producten die zich onderscheiden door kwaliteit, een verfijnde typografie, eigenzinnige illustraties, inventieve en creatieve oplossingen. Voortman hoopt dat mensen bij het zien van haar werk zich afvragen ‘wie maakt het?’.

Voortman geeft deze agenda uit in eigen beheer en kiest hiermee voor kleinschaligheid en kwaliteit. Juist het uitzoeken van formaten, materialen en bindwijzen geeft haar zoveel plezier in haar werk. Als zzp-er heeft zij geen mensen in dienst en is zij dus designer, marketeer en postkamermedewerker in één. Elke klant die een agenda ontvangt, is door haar persoonlijk verpakt en verstuurd.

Na afloop van de ceremonie fluisterde Geeke Voortman ons toe dat ze niet alleen verrast was maar tevens ook ongelooflijk gecharmeerd met deze Prijs voor Typografie. “Je ziet tegenwoordig al die fontfamilies op je PC en het overvalt je wel eens om te denken aan een ander lettertype,” zei ze. “En net nu ik besliste om te blijven werken met de letter die me het beste past, word ik vereerd met deze prijs.”

Onze voorzitter Onderwijs, Herbert Binneweg, was een van de juryleden van de Kalenderwedstrijd. In deze video (Youtube-link) stelt hij de Design-agenda voor.
Meer foto’s van de Design-agenda vind je hier.

Lees hier het volledige persbericht.
De foto’s hieronder zijn van Jonas Briels.

Geeke-Voortman-John-Timmermans-Barbara-van-Boxtel-1
Geeke Voortman (links) van Wie Maakt Het won met haar Design-agenda de Prijs voor Typografie. John Timmermans en Barbara van Boxtel van Gianotten Printed Media, waar de productie werd verzorgd, namen met haar de prijs in ontvangst.

KW-2018-De-winnaars
Kalenderwedstrijd 2018, de winnaars.

KW-Award-Ellie-Lust-Bruno-Devos-Annelies-Vanoost-Gerard-Pfaff
Vlnr. Ellie Lust, de winnaars van de KW Award Bruno Devos (Stockmans Kalenders) en Annelies Vanoost (Underast), voorzitter Kalenderwedstrijd Gerard Pfaff.

KW-Publieksprijs-Ellie-Lust-Mike-Silva-Anouk-van-Mil
De KW Publieksprijs werd uitgereikt aan Mike Silva van Boekbinderij Patist (midden) en Anouk van Mil van ontwerpbureau Milc (uiterst rechts). Beiden hebben aan het winnende kalenderboek van Stichting meegewerkt. Paulina de Nijs van Stichting Print kon door omstandigheden niet aanwezig zijn. Links op de foto presentatrice Ellie Lust.

KVGO-prijs-Cees-Verweij-Beril-van-de-Ridder-Kevin-ten-Thij-Gertjan-Visser-
KVGO-voorzitter Cees Verweij (links) reikte de KVGO-prijs uit aan (vlnr) Bertil de Ridder (VdR druk&print) en Kevin ten Thij en Gertjan Visser van Doks Ontwerpbureau.

Febelgra-prijs-Like-Mouton-Philippe-van-Ongevalle
Ontwerpster Like Mouton (links) ontving de Febelgra-prijs uit handen van Philippe van Ongevalle, directeur generaal van Febelgra, voor haar Bureel Kalender, uitgegeven door L.capitan.

Studentenprijs-Artevelde-Hogeschool-Gent-Dhoe-Thimothy-en-Olivier-Moeyaert
De overall winnaars in de studentencategorie waren Dhoe Thimothy (links) en Olivier Moeyaert van Artevelde Hogeschool Gent, met hun Ontdekkingsreizigerskaart.

OverzichtsfotoKalenderwedstrijd
Topfotograaf Marco ter Beek vertelde over zijn kalender Wrapped.


Terug naar nieuwsbrief april