Informatiebladen uitgelegd ‘voor beginners’

Wellicht overkomt het je ook wel eens dat een kennis of een familielid je aanklampt om te vragen of je hen wil helpen bij het vormgeven van een nieuwsbrief of een informatieblad. De vraag komt vaak van mensen die zelf geen professionele scholing hebben gevolgd.
Zelfs voor vormgevers met jarenlange ervaring is het dan niet gemakkelijk om aan starters die kennis over te brengen. Hoe leg je snel en helder uit wat resolutie is? Hoe je beelden kan googelen en toch in orde zijn met beeldrechten? Hoe je een prijsaanvraag moet uitschrijven aan een drukker?

Verlies je lezer niet, Marc Mombaerts, Vanden BroeleMarc Mombaerts, medeauteur (met misjel Vossen) van ondermeer de bestseller Goed voor Druk en docent bij het Plantin Instituut voor Typografie, heeft de uitdaging aangenomen en schreef voor dit publiek een heldere handleiding. Het boek heeft een sterk concept. Elke spread is overvloedig geïllustreerd en elke zin is gewikt en gewogen want de lezer heeft weinig tijd. Elk hoofdstukje wordt afgesloten met een beknopte samenvatting en voor uitleg over het vakjargon kan je terecht in het handige lexicon.
Het doelpubliek wordt ernstig genomen en ook moeilijke materie wordt aangeraakt.

De vele vragen die aanbod komen opsommen is onbegonnen werk maar de onderwerpen zijn gebundeld in vier thema’s: typografie, opmaak, beeld en drukken. Je vindt de inhoudsopgave bij de uitgever Vanden Broele.

Het boek “Verlies je lezer niet. Visueel scoren met tekst en beeld” van Marc Mombaerts is in mei verschenen en kost 29 euro.

Uitgeverij Vanden Broele, ISBN: 978 90 496 1567 3, 144 bladzijden.


Terug naar nieuwsbrief zomer