Nieuw! Fundamentele wetten van de typografie

Het After Adobe Max-event van het VIGC is al jaren een begrip. Je krijgt er op korte tijd een goed overzicht van al hetgeen vernieuwd is in het Creative Cloud-aanbod van Adobe.

Nieuw is dat het Plantin Instituut dit jaar een praktische les organiseert tijdens dit event. Wil je graag aan de hand van InDesign-oefeningen de wetten van de typografie leren kennen, dan is deze hands-on workshop iets voor jou. Gert Van Echelpoel, alumnus van ons instituut en docent van de UAntwerpen, werkte dit aanbod speciaal voor deze gelegenheid uit.

Elementaire waarden, regels en grondbeginselen van de typografie met een lange traditie zijn, ondanks fundamentele maatschappelijke en technologische veranderingen, nog steeds van kracht. (Petr van Blokland, 2015)

Auteurs, redacteurs en grafisch vormgevers hebben beroepsmatig te maken met het vormgeven van tekst op papier of beeldscherm. Sinds de toegankelijkheid van grafische software voor eenieder, is veel zetwerk echter in handen gekomen van de niet-professional. Dit heeft een interessante evolutie met zich meegebracht. Traditionele typografische regels vervaagden. Grafisch ontwerpers reageerden op deze ontwikkeling door de ‘typografische fouten’ uit het amateurdesign te cultiveren tot een nieuwe, hippe grafische stijl. Er kwam ruimte voor experiment. Nu alles mogelijk is, is het misschien wel het moment om de basisprincipes van de typografie te herontdekken en na te gaan welke waarden we in deze evolutie zeker niet uit het oog mogen verliezen. Willen we adequaat zetwerk afleveren, moet onze typografie het lezen zo goed mogelijk ondersteunen. Dit vraagt specifieke kennis en vakbekwaamheid, ongeacht het medium of de stijl waarin we publiceren.


Twee pagina’s uit Opperlans! verzorgd door typograaf Bram van Baal.

In deze workshop maken we kennis met de elementaire waarden en de grondbeginselen van de typografie. We leren kijken naar de vormkenmerken van uiteenlopende lettertypes en we bekijken welke aspecten in overweging genomen worden bij het selecteren van een geschikt font voor een bepaalde job. We behandelen enkele traditionele typografische conventies en brengen vaak voorkomende ‘fouten’ onder de aandacht. Aan de hand van een reeks kleine InDesign-oefeningen exploreren we de wetten van de typografie en gaan we na welke invloed onze typografische keuzes hebben op de lay-out en de leesbaarheid van onze teksten. Uiteraard doen we dit met veel aandacht voor typografisch detail.

De workshop richt zich zowel tot professionals, die hun typografische basiskennis willen opfrissen, als leken die geboeid zijn door typografie en professioneel zetwerk willen realiseren. Basiskennis van Adobe InDesign is vereist.

Over de docent

Gert Van Echelpoel is werkzaam als docent en grafisch vormgever. Momenteel doceert hij Beeldcommunicatie, Publiceren en Portfoliomethodiek aan de opleidingen Architectuur en Interieurarchitectuur aan de Universiteit Antwerpen. Als vormgever werkt hij voornamelijk aan publicaties binnen het domein van de architectuur.

Namiddagprogramma

De namiddag-activiteiten zijn ook zeer de moeite waard. Dimitri Stevens (Lab 9) en Bart Van de Wiele (Adobe) komen vertellen welke nieuwigheden er op Adobe Max werden gelanceerd. Andere interessante sprekers zijn:

Praktisch

  • Donderdag 15 november 2018.
  • Locatie: BluePoint Antwerpen business center, Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem
  • Deze workshop is van 10.30 tot 12.30 uur en kost 75 euro (plus btw) met eigen laptop, en 99 euro (plus btw) inclusief huur van een Mac op de workshop.
  • Meer info over de workshops en over het middagprogramma vind je hier.
  • Inschrijven doe je hier.
  • een organisatie van het VIGC, ism het Plantin Instituut voor Typografie en Lab9.

Terug naar nieuwsbrief oktober