In de sporen van Plantin
Expo van de Expert class Type design

De Expert class Type design is een intensieve eenjarige opleiding letterontwerp en typografie. De recentste cursus ging november 2017 van start en liep tot juni 2018. Hun afstudeerwerk is nog tot 26 oktober te zien in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen.

De exposerende studenten onderzochten tot in detail hoe letters in de Renaissance gemaakt werden, gebruikmakend van het waardevolle historische materiaal in de collectie van het Museum Plantin-Moretus. Afgelopen cursusjaar werden de originele stalen stempels en koperen matrijzen van de Vlaamse stempelsnijder Hendrik van den Keere (1540–1580) bestudeerd. Dit groepswerk leidde uiteindelijk tot een nieuw digitaal lettertype, een revival. Deze samenwerking vroeg om een intensieve uitwisseling van inzichten, opinies en technische kennis, onder andere via een gesloten groep op sociale media.

Parallel met dit revivalproject werkten de studenten zelfstandig aan een eigen lettertype, dat ze ontwierpen én technisch ontwikkelden. Evaluatiecriteria voor het persoonlijke project zijn: de diepte van de studie, het inzicht in de materie, de esthetische en technische kwaliteit van het lettertype en de originaliteit van het ontwerp.

Ze werden begeleid en gecoacht door de bekende letterontwerper Dr. Frank E. Blokland. Zijn eigen typefoundry in ’s Hertogenbosch, DTL, is de oudste digitale letterproducent van Nederland (sinds 1990). Het geeft veel plezier om te zien hoe deze jonge mensen in een periode van slechts één jaar een eigen lettertype kunnen maken, puttend uit de ervaring van de docent en gebruikmakend van gespecialiseerde font-productiesoftware. Dat ontwikkelingspad wordt in de tentoonstelling helder uitgelegd.

De Sint-Pauluskerk is op zich ook al een bezoek waard. Deze kerk is oorspronkelijk een dominicaner kloosterkerk uit de 16e eeuw. Het interieur van de kerk vertoont een grote eenheid en valt op door zijn sobere zwart-witte kleurvoering. In de zijbeuk hangen 15 schilderijen door grote meesters als Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Antoon van Dyck en Cornelis de Vos. Deze vijftien mysteries van de Rozenkrans staan in een vaste volgorde, te weten de vijf Blijde mysteries, vervolgens de vijf Droeve en tenslotte de vijf Glorierijke mysteries. Het schilderij, Aanbidding van de herders, zou een van de eerste werken zijn die Rubens na zijn terugkeer uit Italië in Antwerpen schildert. Ernaast hangt een kopie van het schilderij La Madonna del Rosario van Caravaggio.

Studenten 2017–18:
Elí Castellanos (Mexico), Álvaro Franca (Brazilië), Moritz Kleinsorge (Duitsland), Krassen Krestev (Bulgarije) en Eloïse Parrack (Verenigd Koninkrijk).

Ook van deze studenten uit 2016–17 wordt het werk van het afgelopen jaar getoond:
Diederik Corvers, Daphne de Vries, Paula Mastrangelo, Britt Möricke en Channa Wijmans (allen Nederland).

Affiche In de sporen van PlantinVan 10 september tot 26 oktober 2018, dagelijks van 14 tot 17 uur.
Locatie: Kruiswegkapel, Sint-Pauluskerk, hoek Veemarkt en Zwartzustersstraat, Antwerpen.
Gratis toegang.

Met de steun van het Museum Plantin-Moretus, Agfa Graphics, UAntwerpen, PX en JM Architecten.

Foto’s: Kathrin Borhof en Paul Adriaensen.


Lees meer over onze alumni op de ATypI-conferentie en over de feestelijke opening van de tentoonstelling hier.


Terug naar nieuwsbrief oktober