In de sporen van Plantin
Studenten van de expert classes stellen tentoon

Het Plantin Instituut voor Typografie organiseert elk jaar Expert classes voor Book design en voor Type design. Deze practica vinden plaats in het prachtige kader van het museum Plantin-Moretus.

De studenten Book design leren op 10 vrijdagen hoe boeken gemaakt worden, van auteursbriefing tot en met de productie. Ze maken in de loop van het jaar de opmaak van een literaire bundel en een geïllustreerd kunstboek. De studenten krijgen de briefing van de auteurs zelf. Auteur, zanger en performer Elvis Peeters wilde bijvoorbeeld een bundeling van zijn liedteksten laten uitgeven. Elk van de zes studenten leverde een origineel ontwerp af, waarbij alleen al het grote verschil in gekozen formaat erg in het oog springt. In het kunsthistorisch boek van Bart Verschaffel staat het verband centraal tussen het werk van James Ensor en Jules Champfleury. De verschillende stijlen van de illustraties, de begeleidende teksten die sterk wisselen in lengte, en het vooraf vastgestelde boekformaat en aantal pagina’s vormden een uitdaging. De twee docenten, Antoon De Vylder en Paul Verrept, begeleiden het creatief proces en delen hun jarenlange ervaring.

PortretElvisPeeters_600
Bart Verschaffel (links) en Elvis Peeters

Liedteksten van Elvis PeetersHet boekje met liedteksten van Elvis Peeters rolt deze maand van de persen. Peeters was de zanger van het legendarische Aroma Di Amore. Het fraai vormgegeven hebbeding, een ontwerp van Lee Burden, is voor €14,95 te bestellen bij het Plantin Instituut.

Studenten van de Expert class Type design komen tussen november en juni 10 keer samen op woensdagen. Samen bestuderen ze de renaissancistische lettertypes in het archief van het museum. Ze maken als groep een lettertype gebaseerd op die historische voorbeelden. Dit jaar werden de matrijzen van Claude Garamont (c. 1510 – 1561) met de microscoop bestudeerd. Daarna maakt elke student een eigen lettertype. Ze worden daarvoor bijgestaan door de bekende letterontwerper Dr. Frank E. Blokland. Zijn eigen typefoundry in ’s Hertogenbosch, DTL, is de oudste digitale letterproducent van Nederland (sinds 1990). Het geeft veel plezier om te zien hoe deze jonge mensen in een periode van slechts één jaar een eigen lettertype kunnen maken, puttend uit de ervaring van de docent en gebruikmakend van gespecialiseerde font-productiesoftware. Dat ontwikkelingspad wordt in de tentoonstelling helder uitgelegd.

Tentoonstelling In de sporen van Plantin

Tentoonstelling – Het afstudeerwerk van de studenten uit de beide practica wordt in de expozaal van het museum tentoongesteld van 1 oktober tot 26 november. De tentoonstelling is zonder meerkosten toegankelijk voor bezoekers van het museum Plantin-Moretus. De ticketprijs is €8 (en er gelden reducties). Studenten begeleid door hun leerkracht kunnen de tentoonstelling gratis bezoeken mits reservatie vooraf. Antwerpenaren met een A-kaart hoeven ook niets te betalen.

Paulamastrangelo_3
Het individueel werk van Paula Mastrangelo.

Letterlijk Verwoord – De ontwerpers uit de Expert classes komen zelf aan het woord tijdens de Open Dag op zondag 22 oktober (10.30 uur). Twee boekvormgevers en twee typedesigners treden voor het voetlicht.

visual_LetterlijkVerwoordLee Burden en Linde Desmet, studenten van de Expert class Book design, vertellen over de twee boeken die ze in de les hebben vormgegeven. Wat waren de moeilijkheden die in de briefing naar boven kwamen, wat hebben ze geleerd uit het ontwerptraject en hoe kijken ze zelf naar het resultaat?

Van de Expert class Type design spreken Diederik Corvers en Channa Wymans. Deze studenten vertellen hoe vandaag de dag letters gemaakt worden. Ze kregen een groepsopdracht waar met zeven ontwerpers moesten samenwerken. Hoe bekwamen ze desalniettemin toch een uniform resultaat? Elke student maakte ook een eigen lettertype. Welke ontdekkingen deden ze tijdens het researchen? Hoe brachten ze hun revival bij de tijd? En wat zijn nu de toekomstplannen?

Deze open dag is voor ieder die wil leren hoe boeken en lettertypes gemaakt worden en wat er allemaal bij komt kijken. Mensen die interesse hebben in onze practica mogen deze afspraak zeker niet missen, want ze kunnen er spreken met de docenten en de afgestudeerde studenten. Deze open dag is gratis voor wie zich vooraf inschrijft met een mailtje.

Nieuwe lessen – De Expert classes Book design en Type design starten opnieuw op 15 en 17 november. Inschrijven voor deze practica is nog mogelijk.


Terug naar nieuwsbrief herfst