Interessante typografische events in de volgende maanden

Tetterode
Digital, not industrial
Een internationaal symposium over letterontwerp met als keynote spreker Dr. Frank E. Blokland (Dutch Type Library en docent aan ons instituut). Sprekers: Jungmyung Lee, Fabian Harb & Johannes Breyer (DINAMO), Jens Schildt & Matthias Kreutzer (Our Polite Society). Moderator: Femke Dekker.
Het event vindt plaats in een theater gevestigd in het pand waar van 1901 tot 1980 de Lettergieterij Amsterdam aka Tetterode zat. Het centrale thema is de verschuiving van de font business van een industriële activiteit naar een, op het eerste zicht, makkelijke klus voor lichtgewicht hardware en goedkope fontsoftware. In zijn keynote zet Frank Blokland het lettertype-ontwerp van vandaag in een historische context. Het werk van type designers die digitaal werken is verwand aan het ambacht van de stempelsnijders, die ook het hele proces konden controleren, van stempelsnijden tot lettergieten. Met het nodige inzicht en de goede tools kunnen ontwerpers alle technisch aspecten van fontproductie beheersen op een professioneel niveau.
Zaterdag 10 februari, van 15 tot 17 uur.
Inloop vanaf 14.30 uur. Dijktheater, Da Costakade 160, Amsterdam. Voertaal Engels. Entree € 7,50 aan de deur, reserveren vereist via e-mail.
Er worden rondleidingen gegeven in het Tetterode-pand op zaterdag 10, 17 en 24 en zondag 11, 18 en 25 februari om 13.30 uur en om 15.30 uur.
Er is ook een tentoonstelling.


Studiebezoek naar Antilope De Bie Printing (Duffel) en de collectie Patrick Goossens (Wilrijk).
Zaterdag 17 februari, van 10 tot 16.30 uur. Er zijn geen plaatsen meer vrij.


Intro Grafische Technieken
Deze snelcursus van één dag is een goede introductie in het vrij complexe grafische productieproces, zeker voor mensen zonder grafische achtergrond of met een beperkte voorkennis. Voor grafisch geschoolden is het een goede opfrissing. Er wordt steeds uitgegaan van state-of-the-art technologie, de nieuwste evoluties en trends komen aan bod. De ganse grafische workflow (prepress, alle druktechnieken, afwerking en veredeling) komt aan bod.
Marc Mombaerts is de docent. De organisatie gebeurt door het VIGC.
Donderdag 22 februari – Lab9 – Online Grafics, Dumolinlaan, Kortrijk


Miraeus Lecture:
Nauw verwant maar slecht bekend: de islamitische boekbindtraditie in context en onder de loep

Een organisatie van de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis.
Lezing door Karin Scheper.
Woensdag 7 maart 2018, om 19 uur, in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen.


collage Heesterbeek

Korte module Geschiedenis van het typografisch ontwerp
Dit uniek college geeft je de mogelijkheid om je te verdiepen in de ontwikkeling van de vormgeving vanuit historisch perspectief. Vanaf de Arts & Crafts Movement tot en met de recentste tendensen. Het werk van prominente ontwerpers zoals William Morris, Peter Behrens, Hendrik Werkman, Piet Zwart, A.M. Cassandre e.a. wordt besproken. De nieuwste ontwikkelingen en de daaraan verwante ontwerpers komen eveneens aan bod.
Philippe Heesterbeek is de docent.
Vier zaterdagvoormiddagen, telkens van 10 tot 12.50 uur, Museum Plantin-Moretus.
Zaterdag 10, 17 en 24 maart en 21 april.


Korte module Huisstijl
Dit is een praktische opleiding die toont hoe strategische objectieven in termen van positionering worden omgezet in een corporate identity.
In twee lessen krijg je een referentiekader en een pak tools aangereikt die je in staat stellen een huisstijl te beoordelen in het licht van een programma van eisen. De voorbeelden en cases tonen best practices die inspirerend kunnen zijn voor uw eigen professionele bezigheden.
Aan de hand van concrete voorbeelden worden de voornaamste aspecten van huisstijl en corporate design belicht. Waar nodig wordt de praktijk begrijpbaar gemaakt aan de hand van theoretische inzichten. De nadruk ligt echter op de praktische inzichten in huisstijlontwikkeling en -beheer. Enkele historische voorbeelden plaatsen de hedendaagse praktijk in perspectief.
Jan Dries is de docent.
Twee zaterdagnamiddagen, telkens van 13.50 tot 16.40 uur, Museum Plantin-Moretus.
Zaterdag 10 en 17 maart.


Kostprijsbewust produceren
Je leert de uurkostprijs opstellen van een kostenplaats zoals een prepressinstallatie, een pers of een afwerkingsmachine. Dit systeem is bruikbaar voor alle grafische bedrijven: prepress, offset, diepdruk en zeefdruk en andere productiemethodes.
Elke vorm van kostprijsberekening is gebaseerd op een systeem. We analyseren de voor- en de nadelen van de full-costing, direct costing en activity based costing. We werken in Excel, dus je brengt best je eigen notebook mee. Nadien wordt het systeem toegepast aan de hand van twee case-studies. Marc Mombaerts is de docent. De organisatie gebeurt door het VIGC.
Dinsdag 13 maart ‐ VIGC, Campus Blairon 5, Turnhout


Bezoek aan de collectie van Patrick Goossens
Er zijn geen plaatsen meer voor het studiebezoek van 17 februari.
Daarom een extra kans om een bezoek te brengen aan deze collectie van negentiende-eeuwse ijzeren handpersen en uniek materiaal uit de lettergieterij, exclusief voor de studenten en de vrienden van Plantinia.
Vrijdag 16 maart, om 14 uur, Wilrijk. Maximum 10 deelnemers. Vooraf inschrijven via mail.


Weekend-workshop Multiscript Typography:
Arabic, Syriac & Mongolian scripts.
Eind maart kan je tijdens een driedaagse weekend-workshop een stevige introductie krijgen in het werken met niet-Westerse scripts.
Organisatoren Jo De Baerdemaeker en Fiona Ross geven er zowel hoorcolleges als praktische oefeningen en de deelnemers krijgen de unieke opportuniteit om te werken met zeldzame materialen uit de collecties van het Museum Plantin-Moretus en de Non-Latin Type Collection van de universiteit van Reading.
Van vrijdag 23 tot zondag 25 maart, Museum Plantin-Moretus.


Typo Labs 2018
Conferentie met dit jaar als sprekers o.a. Frank E. Blokland, Luc(as) de Groot, John Hudson, Gerry Leonidas, Jürgen Willrodt, en Underware.
12-14 april, Berlijn.


Korte module Application design
Leer hoe vandaag de dag apps gemaakt worden. Stan Lemmens is de docent. Start op zaterdag 24 maart 2018.
Twee zaterdagnamiddagen, telkens van 13.50 tot 16.40 uur, Museum Plantin-Moretus.
Zaterdag 24 maart en 21 april.


Open Dag voor iedereen die interesse heeft in onze opleidingen, zowel de Expert classes Typografie & Vormgeving als de practica in Book design en Type design. Met aanwezigheid van enkele docenten.
Graag vooraf inschrijven.
Zaterdag 28 april om 11 uur in het auditorium, Museum Plantin-Moretus.


Typo Berlin
International design conference. Dit jaar: »trigger« your mind
17-19 mei, House of World Cultures, Berlijn.


Weekend-workshop Multiscript Typography:
South Asian scripts.
Van vrijdag 8 tot zondag 10 juni, Museum Plantin-Moretus.


Summerschool InDesign voor gevorderden
Vrijdag 6 en zaterdag 7 juli, in het auditorium, Museum Plantin-Moretus.


Zomertyposium van Initiaal.
Zaterdag 25 augustus, van 10 tot 16.30 uur, Museum Plantin-Moretus.


Studiebezoek op zaterdag 1 september.
Save the date.


Academische zitting.
Zaterdag 22 september, om 10.30 uur, Museum Plantin-Moretus.


Letterlijk verwoord: de makers aan het woord.
Zaterdag 27 oktober, om 11 uur, Museum Plantin-Moretus.


Terug naar nieuwsbrief januari 2018