Interessante typografische events in de volgende maanden

After Adobe MAX 2018

Adobe MAX is hét jaarlijkse event rond inspiratie en creativiteit van Adobe in de VS. Met meer dan 16.000 deelnemers de absolute hoogmis voor designers, fotografen, web designers, ontwikkelaars en al wie betrokken is in de grafische creatie en productiecyclus.
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert VIGC een samenvatting van de meest in het oog springende sessies op deze drie dagen durende happening.
Dit jaar verzorgt het Plantin Instituut een van de drie workshops die je in de voormiddag kan volgen.
Docent Gert Van Echelpoel, alumnus van het instituut, leidt een praktische workshop waarin je leert kijken naar de vormkenmerken van uiteenlopende lettertypes. Hij leert je een weloverwogen fontkeuze te maken voor een bepaalde job. We behandelen enkele basisprincipes van de typografie en brengen vaak voorkomende ‘fouten’ onder de aandacht. Aan de hand van een reeks kleine InDesign-oefeningen exploreren we de wetten van de typografie en gaan we na welke invloed onze typografische keuzes hebben op de lay-out en de leesbaarheid van onze teksten. Uiteraard doen we dit met veel aandacht voor typografisch detail.
De workshop richt zich zowel tot professionals, die hun typografische basiskennis willen opfrissen, als leken die geboeid zijn door typografie en professioneel zetwerk willen realiseren. Basiskennis van Adobe InDesign is vereist.
Gert Van Echelpoel is werkzaam als docent en grafisch vormgever. Momenteel doceert hij Beeldcommunicatie, Publiceren en Portfoliomethodiek aan de opleidingen Architectuur en Interieurarchitectuur aan de Universiteit Antwerpen. Als vormgever werkt hij voornamelijk aan publicaties binnen het domein van de architectuur.
De namiddag-activiteiten zijn ook zeer de moeite waard. Dimitri Stevens (Lab 9) en Bart Van de Wiele (Adobe) komen vertellen welke nieuwigheden er op Adobe Max werden gelanceerd. Andere interessante sprekers zijn:
– Toon Diependaele, managing director van Wunderman Brussels (misschien beter bekend onder hun oude naam ‘These Days’)
– Rizon Parein, een illustrator en vormgever, bekend van zijn grafisch werk met neon-buizen
– Michael Flarup, een Deense ontwerper en youtube-vlogger.
Donderdag 15 november, BluePoint Antwerpen, Filip Williotstraat, Antwerpen.


Auteursdag van de Baroque Book Design tentoonstelling.
De auteurs van de tentoonstellingscatalogus geven extra tekst en uitleg bij de tentoonstelling.
Dirk Imhof, conservator Boeken en Archief van MPM, geeft tekst en uitleg bij de boeken en objecten in de tentoonstelling, om 11 uur.
Goran Proot schetst hoe het renaissancebeeld in de boekvormgeving plaats maakt voor een barokke stijl, die het handgedrukte boek tot diep in de 18e eeuw blijft domineren, om 14 uur.
Paul van Capelleveen, KB Den Haag, geeft een overzicht van de hedendaagse uitgevers en focust zijn verhaal vooral op Visual Editions, om 15 uur.
Met een gids ga je op zoek naar baroksporen in huis, tuin en tentoonstelling, om 13.30 uur en 15 uur (75 min.)
Enkel mits reservatie bij jan.haveneers@stad.antwerpen.be
Zondag 18 november, Museum Plantin-Moretus.


Miraeus Lecture: Thomas Crombez
Het merkwaardig overleven van het boek in een wereld die werd opgegeten door software.

Thomas Crombez (°1978) is alumnus van het Plantin Instituut. Hij deed de tweejarige zaterdagopleiding in 2015–17. Thomas is docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Antwerpen), aan Sint Lucas Antwerpen en aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij geeft les in kunstfilosofie, theatergeschiedenis en geschiedenis van de grafische vormgeving.
Tijdens zijn opleiding aan het Plantin Instituut richtte hij Letterwerk op, een uitgeverij en ontwerpstudio in Borgerhout.
12 december, 19 uur, Nottebohmzaal Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen


Verzamelaarsdag van de Baroque Book Design tentoonstelling.
Verzamelaars en verkopers van kostbare boeken vertellen het unieke verhaal van elk boek dat ze meebrengen. Deze verzamelaars komen aan bod (telkens 20 min.): 13 uur: Francis Van Glabbeek | 13.30 uur: Eddy Kerssens | 14 uur: Marcus de Schepper | 14.30 uur: Johan Pas | 15 uur: Dirk-Emma Baestaens | 15.30 uur: Marc Claeys.
In een bijzondere EHBO-cursus leer je hoe je kostbare boeken het best kan manipuleren, een zachte reiniging kan geven of opbergen, om 13 uur en om 15 uur (60 min.)
Met een gids ga je op zoek naar baroksporen in huis, tuin en tentoonstelling, om 13.30 uur en 15 uur (75 min.)
Enkel mits reservatie bij jan.haveneers@stad.antwerpen.be
Zondag 16 december, Museum Plantin-Moretus.


Finissage van de Baroque Book Design tentoonstelling.
Zondag 6 januari 2019, Museum Plantin-Moretus.


Nieuwjaarsreceptie voor de studenten, de docenten en de vrienden van Plantinia.
Zaterdag 19 januari, om 13 uur, Museum Plantin-Moretus.


Miraeus Lecture: Marianne C.E. Gillion
Paradigmatic prints and particular performances: religious and musical identities in the liturgical books of the Cathedral of Our Lady and the Church of St. James, Antwerp.
27 maart 2019, 19 uur, Nottebohmzaal Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen


Open Dag voor kandidaat studenten. Info over al onze opleidingen.
Zaterdag 27 april, om 11 uur, auditorium Museum Plantin-Moretus.


Miraeus Lecture: Margriet Hoogvliet
Religieuze leescultuur van leken in de regio tussen Parijs en Antwerpen in de vijftiende eeuw
15 mei 2019, 19 uur, Nottebohmzaal Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen


Terug naar nieuwsbrief oktober