Typografie voor e-books en web

Er zijn heel wat verschillen tussen een digitaal boek en een papieren boek. Het ontbreekt digitale boeken aan de tastbaarheid en de duurzaamheid van papieren boeken. Bovendien is het ondubbelzinnig duidelijk wie de eigenaar is van een papieren boek. Maar één ding hebben ze wel gemeen: typografie.

Typografie is ‘schrijven met geprefabriceerde letters’, zo luidt de bekende definitie van Gerrit Noordzij. Hoe dat technisch juist gebeurt, daarin zijn weer heel wat verschillen tussen gedrukte boeken en e-books (of andere teksten op een digitaal scherm). Bij drukwerk bepaalt de boekvormgever elk detail van de typografische uitwerking. Op een scherm ligt het helemaal anders. Naargelang het gebruikte toestel, kan de tekst er helemaal anders uitzien.

Hoe houd je als vormgever de typografie van een tekst in een e-book, of op een website, zo goed mogelijk in de hand? Met welke technische beperkingen moet je rekening houden? En welke tools kun je gebruiken? In dit driedelige college wordt eerst de theorie, en vervolgens de praktijk, van de webtypografie in detail onderzocht.


DOCENT

Thomas Crombez

Thomas Crombez

BIO

Thomas Crombez is docent aan de Kon. Academie voor Schone Kunsten (Antwerpen) en aan Sint Lucas Antwerpen. Hij doceert kunstfilosofie en geschiedenis van de grafische vormgeving. In 2016 richtte hij uitgeverij en ontwerpstudio Letterwerk op.