Academische zitting 2018


Op zaterdag 22 september mochten we de laureaten van onze opleidingen verwelkomen in de schitterende setting van het museum Plantin-Moretus. Voor het portret van Edward Moretus stelde onze voorzitter Erik Michiels de gastspreker van de ochtend aan het publiek voor.


Chris Vermaas, docent en grafisch vormgever, maakte het aanschouwelijk hoe de dierenwereld ons kan inspireren bij het ontwerpen. Sommige dieren gebruiken camouflagetechnieken om zich onzichtbaar te maken. Daar zien we een analogie met onzichtbare boektypografie. Andere dieren, zoals de zebra, doen het omgekeerde en maken indruk met hun opvallende vacht. Dit voorbeeld bracht ons bij de techniek van ‘dazzle painting’, waarbij oorlogsschepen na de eerste wereldoorlog geschilderd werden in zeer opvallende vlakken in zwart-wit. Op het eerste gezicht lijkt dit het omgekeerde van camouflage, maar wetenschappers toonden aan dat de, op het eerste gezicht, willekeurige patronen, de structuur van het schip zodanig verstoren dat de omvang van het schip niet meer detecteerbaar is.


Erik Michiels reikte de diploma’s van geaggregeerde van het Plantin Instituut voor Typografie uit aan de studenten. Uit handen van Erwin Samson, algemeen beheerder van de AP Hogeschool Antwerpen, ontvingen de laureaten het getuigschrift van posthogeschoolvorming van de AP Hogeschool.


Voor de Expert class Type design waren de vijf laureaten: Moritz Kleinsorge, Elí Castellanos, Krassen Krestev, Álvaro Franca en Eloïse Parrack. Bij Book design behaalde Kris Van Elshocht het diploma. Voor de Expert classes Typografie & Vormgeving was er een diploma voor Kathelijne Put, Nina Serebrenick en Matthijs De Block.
Op de foto, van links naar rechts: Moritz, Elí, Krassen, Kris en Kathelijne.


Van links naar rechts: Moritz Kleinsorge, Marc Mombaerts (docent Prepress), Elí Castellanos, Dr. Frank E. Blokland (docent Type design), Krassen Krestev, Paul Verrept (docent Book design), Kris Van Elshocht, Stan Lemmens (docent App design), Antoon De Vylder (docent Book design), Kathelijne Put, Lode Coen (docent Multimedia) en Chris Vermaas (docent Typografisch boekomslag en Typografische affiche).


De alumni-vereniging Initiaal had voor elke laureaat een goodiebag. Zij loofden de inzet van de studenten.


Herlinde Verheyden bracht drie gesmaakte muzikale intermezzo’s op de cello.


Geen mooiere setting voor onze diploma-uitreiking dan het sfeervolle salon in de patriciërswoning van de Moretussen, met de prachtige schilderijen aan de muur.


In de namiddag verblijdde Chris Vermaas onze studenten en de Plantinia-vrienden met nog veel meer inspirerende talks.


Enkele sfeerfoto’s van de receptie in de tuin van galerie De Zwarte Panter, in de Hoogstraat:


Met dank aan Paul Adriaensen voor de foto’s.


Terug naar nieuwsbrief oktober